Окончателно предложение за утвърждаване на тарифата ще бъде депозирано в КЕВР на 1 ноември

„Булгаргаз” внесе в КЕВР заявлението си за утвърждаване на цена за ноември. Тя е 166,14 лв./MWh или 84,95 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщават от дружеството.

Тарифата е формирана в съответствие с наредбата за регулиране на цените на природния газ. Предложената цена е приблизително два пъти по-ниска от тази на европейските газови хъбове за доставка през ноември, която към 11 октомври 2022 г. е около 160 EUR/MWh.

"Булгаргаз" избра доставчиците на втечнен газ за ноември

„Тази съществена разлика се дължи на изключително конкурентните цени, получени в рамките на проведената от „Булгаргаз“ ЕАД тръжна процедура за доставка на природен газ през ноември, както и на възможността да бъдат доставени пълните азерски количества по договорна цена през газопровода IGB", казват от компанията.

Окончателно предложение за утвърждаване на тарифата ще бъде депозирано в КЕВР на 1 ноември, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 октомври 2022 г. и 11 октомври 2022 г. 

Заявката за новия месец вече е ясна. „187 лева е намаление от 353 лева или 53 процента само за два месеца”, категорична е Деница Златева,  изпълнителен директор на „Булгаргаз”.

 „Считам, че и през декември цената ще остане устойчиво сравнително ниска на фона на това, което беше само преди 2 месеца”, подчерта и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Освен тръгването на интерконектора, „Булгаргаз” вече договориха и доставки на втечнен газ за ноември, което също ще доведе до спад в цената. „Благодарение на прозрачните търгове, които направихме, и наистина много добрите отстъпки, които постигнахме. Те са между 7 и 10 пъти по-високи от тези, които са предлагани при предишни догори предходните месеци”, подчерта Златева.

Експертите също смятат, че проблемите с газовите доставки са решени. „Газ със сигурност ще има. Цената ще е горе-долу такава, поносима. Големият въпрос е дългосрочно как ще се реши проблемът на Европа, конкретно за България, с алтернативните доставки на газ”, подчерта Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.

Газовото хранилище в Чирен също е почти запълнено. Изискването на Европейската комисия е капацитетите да достигнат 80%. В нашия случай това ще стане през утрешния ден.

„Може да достигне до 85%, дори до 90% - до средата, по-скоро до края на месец ноември”, посочи председателят на КЕВР.

Ако тенденцията за поевтиняване на природния газ се запази, от енергийния регулатор са убедени, че няма да има повишение на парното по средата на зимата. „При това понижаване на цената на природния газ, ако то продължи, КЕВР вероятно няма да прибегне до повишаване на цената на топлинната енергия. Тоест на парното отопление не само за София, но и за цяла България” .

През лятото парното вече скочи средно с 30% за страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.