Вижте каква е причината за това

Купуваме дрехи евтино и по много, носим ги за кратко или никога и ги изхвърляме бързо – подобна консумация на дрехи създава планини от отпадъци. Това поведение при купуване се подхранва от индустрията. Някои производители пускат до 24 колекции годишно.

Къде еколози искат да създадат един от най-големите национални паркове в Европа

От 2000 г. производството на облекло в световен мащаб се е удвоило до над 100 млрд. бройки годишно, като всяка година модната индустрия причинява над 1,2 млрд. тона въглероден диоксид – повече от световния въздушен и морски трафик. 4,3 млн. тона стари дрехи се озовават в контейнери или далеч в чилийската пустиня Атакама.

Насред нея екип на „Дойче веле” открива хиляди изхвърлени дрехи. Фреди, един от жителите на Чили, е ядосан заради сметището, но също така знае, че планината от боклук дава работа на някои семейства. „Някои хора идват тук и търсят нещо за себе си или за да го продадат на пазара за втора употреба”, казва той.

Мануела Оливос взима онова, което магазините в града изхвърлят и го трупа на сметището. „Дрехите идват от цял свят. От време на време ги взимам от магазините в града. Там има складове и питам дали имат боклуци за мен”, разказва тя.

„Истории от света": Как ученици в Лагос се справят с планини от боклуци (ВИДЕО)

Оливос решава кои дрехи да трупа на сметището. „Получавам пари то хората, които търсят дрехи тук – за себе си или за препродажба. С това се издържам”, добавя тя.

Планината от дрехи е трън в очите на властите от съседния град Алто Хосписио. Екологът Едгард Ортега споделя, че не може да направи нищо по въпроса и всяка седмица се добавят нови количества. „Бизнесът с употребявани дрехи е много печеливш за някои търговци”, коментира той.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25ч. и четвъртък от 14:30ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.