Вижте как е препоръчително да перем дрехите си в студения сезон

Студ и влага, дъжд и сняг – това ни очаква в следващите месеци и всички домакини знаят, че това е сезонът на трудностите с прането. Дори и най-добрите перални не могат да променят факта, че дрехите съхнат бавно, а простирите на закрито внасят допълнителна влага в дома. И това е особено неприятно, когато в семейството има бебе или малко дете, което не само цапа повече, но е и по-чувствително към въздуха в стаята.

Разбира се, сушилнята може да разреши проблема, но също така и ще увеличи сметките за електричество. Затова в следващите редове Ви предлагаме няколко полезни съвета, които ще Ви помогнат да се справите с проблемите с прането през зимата.

Допълнителна центрофуга

Всички перални имат програма, която включва само центрофуга (или отцеждане и центрофуга). Използвайте я през зимата – след като обичайната Ви програма приключи, включете още веднъж само на центрофугиране, за да изцедите още повече вода от дрехите. На този трик ще издържат спалното бельо, хавлиите, дънките, но все пак не го прилагайте при деликатни тъкани.

Изтупвайте

Изтупвайте всяка дреха, преди да я прострете. Ако са били изпрани на програма за деликатни тъкани, може би в тях е останала излишна вода. Изтупването не само ще помогне да отстраните още малко влага, но и ще изглади някои гънки. Така прането ще е по-малко намачкано, след като изсъхне.

Използвайте кратка програма

Дрехите не са по-мръсни през зимата, отколкото през лятото, ако изключим, разбира се, калта, която може да се налепи по тях в най-мокрите дни. Така че трикът с бързата програма за пране без сериозни замърсявания, която имат почти всички нови перални, и сега ще Ви свърши добра работа. Колкото по-бързо извадите прането, толкова по-скоро ще изсъхне то и ще можете да заредите следващото. А това е наистина важно, когато всичко съхне дълго.

Проветрявайте

Въпреки ниските температури, стаите у дома задължително трябва да се проветряват. Това е особено важно, когато прането съхне вътре и допълнително повишава влажността на въздуха. Освен че ще помогне да приберете по-скоро дрехите в гардероба, проветряването ще направи въздуха по-приятен за дишане и далеч по-здравословен.

Простирайте навън, когато е възможно

Ако денят е слънчев, използвайте го, за да сушите прането на открито. Отново печелите – по-малко време за сушене и по-приятен въздух у дома.

Използвайте остъклената тераса

Много семейства използват за сушене остъклени тераси, което също е добра идея. Все пак напомняме да оставяте открехнат един прозорец на терасата. Така водата ще се изпари по-бързо и няма да влезе в дома Ви.

Перете със студена вода

Този трик е свързан предимно с енергийната ефективност и важи както за лятото, така и за зимата. Настройвайте своите перални на възможно най-студената програма, ако искате да пестите електричество и да получавате по-ниски сметки за ток.

Перете по-рядко

Добра идея е също така да не пускате твърде много перални през зимата. Така или иначе голяма част от дрехите нямат нужда от често изпиране, освен, разбира се, ако по тях няма петна. Така например за якетата, шапките и шаловете е достатъчно да се перат 1-2 пъти през сезона, дънките и суичърите – веднъж седмично. Така ще можете спокойно да се погрижите само за дрехите, които наистина се нуждаят от това.