Темата за присъствието на руския посланик на откриването на парламента скара депутатите

В резултат от ниската избирателна активност на изборите преди две седмици държавата ще спести сериозна сума от годишната субсидия на партиите.

По правило политическите формации получават по 8 лева за всеки глас, който са спечелили. Това е годишна субсидия и тя се изплаща на прескочилите 4-процентната бариера. Партиите, които остават извън парламента, но имат над 1% от гласовете, също получават пари от хазната.

Сметките показват, че годишната субсидия на партиите ще ни излезе с над 200 хиляди по-евтино, ако сравняваме с пълната годишна субсидия за 47-ото Народно събрание. Те така и не я взеха цялата, защото не изкараха една година в парламента.

Ето и какви субсидии ще получат отделните парламентарно представени партии: ГЕРБ – над 5 млн. лв.; „Продължаваме Промяната” -  малко над 4 млн. лв.; ДПС – 2,7 млн. лв.; „Възраждане” – 2 млн. лв.; БСП – 1,9 млн. лв.; „Демократична България” – 1,5 млн. лв.; „Български възход” – 927 хил. лв.

Без Митрофанова и посланика на Беларус на първото заседание на парламента

Извън парламента, но със субсидии, ще са „Има такъв народ” и партията на Мая Манолова.

А през изминалата седмица темата ще има ли правителство, или не беше изместена от въпроса трябва ли руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде сред дипломатите на първото заседание на парламента. В крайна сметка тя, както и посланикът на Беларус останаха без покани.

Решението обаче не беше единодушно. Против се обявиха от „Възраждане” и БСП.

Друго решение, което взеха депутатите, бе украинският президент Володимир Зеленски да не прави видеообръщение на първото заседание на парламента. Въпреки че имаше такава идея, тя вероятно ще се реализира по-късно.

Зеленски няма да говори на първото заседание на НС

Вече бившият народен представител Александър Симов определи случващото се като „абсурдно”. „За мен е странно и глупаво да се занимаваме с големия въпрос за войната в Украйна през някакъв протокол. Тези, които го превръщат в политически казус, без да разбират, превръщат Митрофанова в незаобиколим фактор в българския живот. Много партии, понеже нямат никаква друга идея, решават, че темата Русия и Митрофанова са прекрасна тема, за да привличаш избиратели за едни бъдещи избори. Ами не става така. Ние разрушаваме смисъла на политиката изобщо”, категоричен е Симов.

И докато партиите спореха за присъствието или отсъствието на руския посланик, президентът Румен Радев настоя да се концентрират върху важните теми и проблемите на хората - цените, бюджета, защитата на социално слабите.

Радев: Партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми

А междувременно името на България беше замесено от руските служби във взривяването на Кримския мост. Според руското следствие пакетите с експлозив били натоварени у нас. Българските власти категорично отхвърлиха каквото и да е участие на страната ни.

„Русия ни вкара в това, но нека да бъдем честни: и ние направихме достатъчно, за да бъдем част от геополитическите ястреби. Изгонването на руските дипломати, част от които се оказаха не дипломати… Тук няма нужда да търсим кой е виновен и кой - невинен. Вина винаги има и в двете страни”, коментира Симов.

Още за най-важните събития от политическия живот у нас през отиващата си седмица гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.