Очаквам фокусът да се върне върху важните теми, каза още президентът

Президентът с първо изявление след решението на партиите в новия парламент да не поканят посланиците на Русия и Беларус на церемонията по откриването на Народното събрание. Румен Радев коментира и идеята да бъде поканен украинският президент Володимир Зеленски да произнесе реч пред новите депутати.

Ден, след като част от формациите в 48-ия парламент решиха за откриването му да не се канят посланиците на Русия и Беларус, президентът не подмина темата: „Това са правомощия изцяло на Народното събрание, но нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства, или да отсъства на откриването на парламента”, посочи президентът.

ГЕРБ предлага Зеленски да направи обръщение на първото заседание на парламента

Преди да бъде взето решението, бъдещите депутати са се консултирали с външното ни министерство за протокола в такава ситуация.

„Ние информирахме за препоръките, които още в самото начало на март, бяха дадени от ЕК  до европейските делегации. Писмото, с което ни се възлага като Министерство на външните работи да изпратим тези покани, казва изрично, че те не би трябвало да получават покани”, посочи външният министър Николай Милков.

Министърът уточни и че българският посланик в Москва също не е бил поканен в руската Дума. На фона на този спор Радев коментира и искането президентът на Украйна да направи изявление пред българксите депутати. „Имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на българите”, смята той.

Пет дни след взривовете на Кримския мост и намесването на България от Русия в казуса, Радев отчете работата на службите по случая: „Искам да поздравя службите и правителството за бързото изясняване на случая и категоричния отговор. България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат решително всякакви опити нашата територия или името на България да се замесват в терористична дейност по един или друг начин”.
 


Към момента няма официална информация от Русия към България за взривовете, обясни министърът на външните работи. Допълни и, че информацията се променя всеки ден. „В зависимост от определени цели, които се преследват – не знам. Тук можем само да гадаем. Това, което съществува в момента, са внушения, направени чрез медиите”, обясни Милков.

На фона на напрежението по различни външнополитически въпроси един от важните проблеми, който продължава да чака отговор, е дали ще има редовно правителство у нас. „Трябва да бъдем оптимисти, защото ако няма редовно правителство, означава да няма и парламент. Но, разбира се, партиите трябва да решават дилемата - правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив или отиваме на нови избори”, подчерта Радев.

Без Митрофанова и посланика на Беларус на първото заседание на парламента

Първия мандат президентът ще връчи след официалното отриване на 48-oто Народно събрание. След това процедурата е Радев да покани на консултации на „Дондуков” 2 парламентарно представените партии и да връчи първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.

Вече е ясна една от темите, които ще бъдат поставени от държавния глава на консултациите - бъдещето на военната авиация. „На предстоящите консултации за формиране на правителството ще търся и отговор от партиите какви решения предлагат за гарантиране на въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МиГ-29 догодина ще се приземят”, обясни държавният глава. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.