Тече евакуация на цивилни от населените места по река Днепър

Украинските въоръжени сили струпват техника и десетки хиляди войници в Херсонска област, твърдят проруските власти там.

Ръководителят на назначената от Москва администрация на Херсонска област Владимир Салдо обяви, че е започнала евакуация на цивилното население от десния към левия бряг на река Днепър. Според неговия заместник Кирил Стремоусов украинските сили ще започнат скоро офанзива срещу град Херсон.

Путин обяви военно положение в новоприсъединените региони

“Не можем да изключим, че под обстрел ще попаднат както Херсон, така и десният бряг на Херсонска област. Приемете думите ми сериозно и ги разбирайте като призив за възможно най-бърза евакуация. Няма да предадем града!”, заяви Кирил Стремоусов, представител на проруските власти в Херсон.

Руската държавна телевизия показа опашки от хора, които чакат да бъдат евакуирани. Киев обвини Москва в организирането на "пропагандно шоу". От руската окупационна администрация обявиха, че за шест дни ще бъдат евакуирани между 50 000 и 60 000 цивилни, в посока Русия или други окупирани части на Украйна. А в телевизионно обръщение Владимир Путин обяви, че въвежда военно положение в четирите анексирани области.

Берлускони: Аз съм един от петимата истински приятели на Путин

“В допълнение към днешната ситуация смятам, че е необходимо да се дадат допълнителни правомощия на ръководителите на всички руски региони. Висшите служители на субектите на федерацията трябва да обърнат внимание на прилагането на мерки, които да гарантират безопасността на хората, сигурността и антитерористичната защита на критични обекти и поддържането на обществения ред”, каза Путин. 

Часове по-рано новият главнокомандващ на руските сили в Украйна направи рядко признание за трудностите на бойното поле.

ЕС има доказателства, че в Украйна са използвани дронове от Иран

“Като цяло ситуацията около специалната военна операция може да се определи като напрегната. Противникът не се отказва от опитите си да атакува позициите на руските войски. По-нататъшните ни планове и действия по отношение на Херсон ще зависят от развиващата се военно-тактическа обстановка. Повтарям - днес вече е много трудно”, каза Сергей Суровикин, командващ руските сили в Украйна.

От Европейската комисия обявиха, че имат доказателства, че в Украйна се използват дронове от Иран и се подготвя силен отговор по този въпрос.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.