Такова мнение изрази в ефира на “Здравей, България” експертът по конституционно право

Много е вероятно да няма реален изход, дори и след оттеглянето на Никола Минчев. Такова мнение изрази в ефира на “Здравей, България” експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова по случай неуспешния избор на председател на Народното събрание 46-ият парламент в сряда. Първото пленарно заседание продължава и в днешния ден, отново с процедура по избор на председател. 

След неуспеха в сряда от от Демократична България” предложиха ротационно председателство на парламента. "Това, което Христо Иванов предложи, е европейска практика и тя не трябваше да бъде отхвърляна толкова бързо. Това щеше да даде на ПП възможност да претендират първи да получат председателство на НС”, коментира доц. Киселова.

ПП: Оттегляме кандидатурата на Минчев за председател на НС

По думите й третата възможност за изход от ситуацията е депутатите да се обединят около един кандидат от по-малка по численост парламентарна група.

Възможен е и различен вот, който не е в разрез с Конституцията. “Теоритично е възможно да се гласува така, както на мажоритарен вот на втори тур - само “за” или “против”, поясни експертът и обясни, че Конституцията предвижда, че на първо заседание се избира председател, но не е определен редът или процедурата, по която това се случва. “Това може да бъде явно или тайно, с електронната система, хартиени бюлетини или дори жребий”, посочи доц. Киселова.

Ако и тогава вотът е неуспешен, доц. Киселова е категорична: “Един трябва  да отстъпи! След като ПП отстъпи, ако отстъпят и ГЕРБ и се обединят около някой по-приемлив, може и да успеят”.

За "Твоят ден" тя уточни, че се намираме в парламентарна криза. "ГЕРБ трябваше още вчера да оттеглят кандидатурата си. Те трябва да покажат воля и да участват в преговорите с ПП. Мисля, че в рамките на днешния ден ще има председател. Може да се помисли за кандидат от по-малките групи. Двата блока, обединени около ГЕРБ и ПП нямат достатъчно гласове за мнозинство, а "Възраждане" се опитва да бъде нещо трето. Оттук насетне всяко гласуване ще бъде по същия начин. Става дума за мерене на сили в рамките на политическия процес. Има сериозно разминаване между думите и делата на големите парламентарни групи. Има липса на елементарно човешко възпитание и правна култура", смята тя.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.