Саловете се използват все повече от местните земеделци

Мохамад Мостафа, фермер в ниско разположените делти на югозападен Бангладеш, възроди земеделската практика на своите предци за отглеждане на реколта на плаващи салове, тъй като покачването на моретата и бурните наводнения застрашават все повече земеделски земи.

Продължителното преовлажняване представлява нарастваща заплаха за семействата, които отглеждат собствена храна. Те все повече се насочват към използването на салове като сигурни платформи за стартиране на разсад и отглеждане на зеленчуци и плодове, включително краставици, репички, тикви, папая и домати.

Затоплянето на климата засилва ураганите, казват експерти (ВИДЕО)

Саловете, изплетени от стъбла, осигуряват спасение за семействата по време на все по-екстремните сезони на мусоните. „Когато бях момче, тази област беше суха земя, играехме на полето и отглеждахме ориз“, спомня си 42-годишният Мостафа.

200-годишната техника първоначално е използвана от фермерите в региона по време на сезона на наводненията, който е продължавал около пет месеца всяка година. Днес районът остава под вода за осем до десет месеца в годината.

Топенето на ледници разкри невиждана от 2000 години пътека в Алпите (ВИДЕО)

Подходът, който сега се практикува от около 6 000 фермери за препитание, може да се окаже решаващ, тъй като изменението на климата повишава морските нива и прави мусоните по-нестабилни. Саловете, чиято изработка отнема два месеца, обикновено са около 6 метра дълги и 1 метър широки, но могат да бъдат няколко пъти по-големи, казаха фермери. Те трябва да се сменят с нови след всяка реколта.

Повече от една четвърт от 165-милионното население на Бангладеш живее в крайбрежната зона. Ниско разположеният Бангладеш се счита за една от най-уязвимите страни, като въздействието на покачващите се води се усложнява от бури, наводнения и ерозия.

Хиляди бяха евакуирани заради наводнения в Австралия (ВИДЕО)

Бангладеш беше класиран на седмо място в списъка на най-силно засегнатите от изменението на климата страни, според Глобалния индекс на климатичния риск за 2021 г. Повишаването на морското равнище и ерозията на бреговете може да накарат Бангладеш да загуби 17 процента от земната си повърхност и 30 процента от производството на храни до 2050 г., сочи доклад на Международния валутен фонд от 2019 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.