Изменението на климата прави ураганите по-големи, по-ветровити и по-интензивни

Ураганът "Иън" връхлетя крайбрежието на Персийския залив на Флорида с катастрофална сила в сряда, атакувайки щата с ветрове, проливен дъжд и коварно вълнение на океанския прибой. Това го превърна в една от най-мощните бури в историята, удряли Съединените щати.

Изменението на климата прави ураганите по-големи, по-ветровити и по-интензивни. Има също доказателства, че кара бурите да се движат по-бавно, което означава, че те могат да изхвърлят повече вода на едно място, казват учените.

САТЕЛИТНИ КАДРИ: Светкавиците в урагана „Иън” (ВИДЕО)

Джордж Кох, професор в катедрата по биологични науки в университета на Северна Аризона, обясни, че моделите, които гледат в бъдещето, докато нашият климат продължава да се затопля, предполагат, че честотата на ураганите може да не се промени много поради причиненото от човека затопляне на климата, но интензивността им може да се увеличи.

„Ураганите са явления, които винаги са се случвали. Производството на допълнителни парникови газове понякога засилва тези събития, които така или иначе биха се случили, а в някои случаи може би ги прави по-чести“, добави Кох.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.