Той е бил сапьор

Почина мъжът, пострадал при контролираните взривове на площадка на завод “Арсенал” в Мъглиж в сряда. Той бе транспортиран снощи от болница в Стара Загора в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Мъжът бе в тежко състояние и лекарите направиха всичко възможно да го спасят. За съжаление, пациентът е починал късно снощи.

Мъжът е бил сапьор, научи NOVA.

"Била е провеждана операция по унищожаване на бракувани взривни смеси-  барут и други, които се установяват към момента. Тя е била втората такава за деня. Първата, която е била проведена на територията на завод "Арсенал", е преминала без всякакъв проблем. Няколко часа по-късно в завод 4  в град Мъглиж е била извършена втората процедура по унищожаване, при която възниква инцидент", заяви Гриша Мавров зам.-окръжен прокурор.

При него е пострадал 59-годишният ръководител на екипа по унищожаването. Той е бил с дългогодишен опит в подобни операции по унищожаване на взривни смеси.  След инцидента мъжът е бил с множество изгаряния по тялото. "Транспортиран е до клиниката по изгаряния в град Пловдив, където вчера вечерта за съжаление човекът е починал", посочи Мавров. 

Към момента продължава разследването на инцидента отпреди две седмици, при който в Казанлък, след инцидент в цех за пиротехнически изделия, загинаха трима души. Започнато е и ново разследване за поредния смъртен случай.

 

 

"Това дали са били спазени всички правила при този инцидент, тепърва ще установяваме. Разпити на свидетели са започнали и едва след няколко дни ще имаме яснота дали са спазени правилниците", подчерта Дичо Атанасов, окръжен прокурор.

Във връзка с инцидента ще бъдат назначени взривотехнически и химически експертизи. Продължава и проверката на прокуратурата на фирми и места за производство и съхранение на оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия в страната. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.