Вижте какво споделят специалистите

Постоянните киселини са много често срещано явление. При здрав стомах мускулът затваря прехода към хранопровода. Когато имате киселини, сфинктерът не работи правилно и това позволява на стомашната киселина да се издига към хранопровода. Последствията са парене и болка в гърдите. Има обаче и една много коварна форма на киселини – т.нар. тих рефлукс. Какво представлява и как да се справим с него – отговорите на тези въпроси търсят репортерите на „Дойче веле” в епизод от поредицата „В добра форма”.

Какви храни причиняват болки в стомаха

Повече от 10 години Кристина Лех непрекъснато прочиства гърлото си, като в един момент не може да се сдържи. „Имам нужда сякаш да се отърва от нещо. Имам чувството, че имам настинка, нещо сякаш е заседнало в гърлото ми”, споделя тя.

Лех управлява маркетингова агенция и трябва да говори много. Това не е възможно, ако гласът не й съдейства. 51-годишна жена опитва таблетки за смучене, течности и почивка, но нищо не помага.

УНГ лекарят от Хамбург Кристина Фук често има такива случаи. Всеки ден при нея идват пациенти с необяснимо дразнене в гласа, усещане за чуждо тяло, постоянно желание за прочистване на гърлото и сърбеж в гърлото, които дълго време не са получили отговор на въпроса откъде идва проблемът.

Същото било и с Кристина Лех. Дълго време тя вярвала, че ще трябва да живее с това. „Моят свекър ми даде идеята, че може да има нещо общо с киселините. Това беше напълно абсурдно за мен. Не съм изпитвала киселини през целия си живот”, споделя тя.

Метаболитен синдром - за последиците от наднорменото тегло

Без киселини, без болка зад гръдната кост и все пак да е свързано със стомаха. Лех се натъква на термина тих рефлукс, тоест незабелязани киселини, които може да са виновни за нейната кашлица.

Проблемът при него е, че стомашната киселина не само се излива обратно от стомаха в хранопровода, но и се превръща във вид газ и се издига нагоре по хранопровода до гърлото и фаринкса. Агресивният газ достига до ларинкса и дихателните пътища и дразни чувствителната лигавица. Това води до дрезгав глас и позив за кашлица.

Проф. Маркус Хес установява, че всички нейни симптоми съвпадат с неоткрити киселини.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.