Люти храни, подправки, мазно или пържено, както и много студени и много топли напитки могат да обострят гастрит

Не е тайна, че през пролетта се обострят проблемите сързани с храносмилателната система. Защо гастритът и язвата напомнят за себе си точно сега? Какви храни да избираме, за да нямаме болка. В "Пулс" по темата гостува д-р Димитър Стоянов, гастроентеролог от "Александровска" болница. 

Според него пациентите идват с болка в горната част на корема, газене и подуване, а също и болка в задгръдната кост и парене. "Най-често диагнозите са възпалителни чревни заболявания, колити, гастрит или язва. Обикновено е появяват пролетта, тъй като след зимата имунитетът е отслабен", обясни той. И допълни, че диетите и постите са полезни, но не бива да се прекалява, а и след това мнозина се опитват да наваксат.

Метаболитен синдром - за последиците от наднорменото тегло

"При гастрита болката се появява известно време след хранене, докато при язвата се появява в зависимост от това кой част е обхваната. Гастритът се дели на остър и хроничен. Сред причините са диетични грешки или прием на медикаменти. Голям процент от гастритите и язвите са причинени от хеликобактерната инфекция", посочи медикът. 

Според него люти храни, подправки, мазно или пържено, както и много студени и много топли напитки могат да обострят гастрит. Тютюнопушенето и алкохола също могат да доведат до стомашен проблем. "Салатите, плодовете и зеленчуците са нож с две остриета през пролетта. Производителите използват нитрати за наторяване, които влияят зле на стомашната лигавица. Да изчакаме и да не консумираме съвсем ранните, нехарактерни за сезона плодове и зеленчуци", призова д-р Стоянов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.