Коментар направиха политическите лидери у нас

Има ли нова четворна коалиция, подкрепя ли БСП ГЕРБ, и кой е статукво, кой - промяна в българската политика? Тези въпроси занимаваха политическите партии, след като Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-ото Народно събрание. Кандидатурата му бе приета с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход”.

Избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание

В обединението на четирите партии „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” видяха зараждаща се коалиция.   „Подозирам, че при тази четирипартийна конфигурация може да се окаже, че нещата ще тръгнат ако не по мед и масло, то поне по масло. Да видим, може да се изненадаме”, коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента. Асен Василев от ПП каза: „Вместо разговорът да стигне до решение, ние сложихме една фасада и казахме – уж нещо се случи, ще тръгне нещо да се гласува на първия закон, на първия мандат. Тези проблеми ще се върнат, защото не са решени”.

От „Възраждане” също не изключиха такава възможност. „Всичко е възможно. Нека да видим кое ще обедини тези хора в крайна сметка, защото днес те се обединиха около идеята, че трябва НС да работи. Ние не считаме това за толкова важно, тъй като то е очевидно е мъртвородено”, заяви Костадин Костадинов.

С пълно мнозинство одобриха зам.-председателите на 48-ото НС

ГЕРБ и БСП отрекоха зад днешния избор да стои партньорство в по-дългосрочен план. Лидерът на левицата подчерта, че няма да подкрепят коалиция с мандат на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане”. „Не сме водили нито такива разговори, нито някоя от партиите е поемала ангажименти към друга. Това гласуване беше единственият възможен изход”, категорична беше Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ дори виждат полза от невъзможността да се излъчи ясно мнозинство в този парламент. Според Десислава Атанасова парламентарно представените партии взаимно ще се контролират и никой няма да внася лобистки поправки.

От ДПС отрекоха да е имало каквито и да било разговори за общ кабинет. Потвърдиха го и „Български възход”. Новият председател обаче се надява скоро да се стигне до обединение и за Министерския  съвет.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.