Войната е намалила с 90% груповите туристически посещения

Повечето хора, които отиват на почивка, избягват Изтока, заради войната в Украйна. Полша граничи директно с нея и с Калининград - военни и кризисни зони. Това плаши туристите. Но въпреки това красотата на Полша си заслужава да се види.

Град Гданск е разположен на брега на Балтийско море. Той има специално значение за цяла Европа. Бившата корабостроителница и Вестерплате са сред големите забележителности, а градът разполага и със собствен морски курорт - Сопот.

Според местните войната е намалила значително груповите туристически посещения - с 90%, а индивидуалните също са оредели - 60%. Почиващите се страхуват и че улиците са пълни с бежанци - Полша прие 4 млн. украински мигранти. 

Гданск е на 1000 години. Алеята на пристанището с кафенетата е сред най-привлекателните места. Историческият център е изравнен със земята по времето на Втората световна война, а всички къщи са построени наново. С изключение на една. 

Най-голямата тухлена църква в Европа също се намира тук и оцелява по чудо по време на бомбардировките от войната. Гданск е кехлибарената столица на Полша.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервации“ на „Дойче веле“, което се излъчва по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.