Това коментира съветникът на премиера Гълъб Донев в предаването "Денят на живо"

Има заплахи за парламентарната демокрация, тя е сериозно болна. Но проект за президентска република няма. Това коментира в предаването “Денят на живо” проф. Александър Маринов, съветник на премиера Гълъб Донев.

“Проблемите пред парламентарната демокрация идват от другаде. Проблемът е в партиите, те компрометирал парламентаризма”, посочи проф. Маринов. “Партиите се управляват като ЕООД-та, като лична собственост”, допълни той. 

проф. Маринов отрече да има проект за президентска република. “Проект за президентска република няма и не може да има, тъй като никога президентът Румен Радев никога не е разсъждавал по този начин”, категоричен бе Маринов.

След преговорите: Контактната група ще предложи декларация на 48-ото НС

Той коментира и контактната група на Соломон Паси и росен Плевнелиев и срещите, които те проведоха с партиите. Проф. Маринов ги нарече “екстравагантни” и ги оприличи на “комедийно шоу”.  “По-скоро ми прилича на комедийно шоу. Форматът е екстравагантен. Той със сигурност подсказва, че политиците не могат да си говорят помежду си. Много е любопитно в качеството си на какво Паси и Плевнелиев ще внесат проект за декларация. Някой трябва да я припознае. Значи някоя партия трябва да я внесе. Тогава тя става декларация на партия”, обясни Маринов. И даде пример: “Ако ГЕРБ, ДПС и “Български възход” излязат с такава обща декларация - ето ви гръбнак на възможно правителство. Но се съмнявам, че те ще го направят”.

Според него не е нужно да има правителство “на всяка цена”. “Нужно е правителство, което да работи и да върши работа”, смята той. По-думите му, за да работи парламентът са са нужни “ясно дефинирани, краткосрочни цели”. “Наивно е да се смята, че едно правителство, сглобено в тази ситуация, ще има дълъг хоризонт”, посочи още проф. Александър Маринов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.