"Не мога да гадая дали президентът Румен Радев ще връчи мандат на Стефан Янев"

Въпрос с повишена трудност е кои ще са формациите в правителството. Не е изключено да е представена и най-малката сила – „Български възход” на Стефан Янев. Ще бъде чудо, ако този кабинет изкара пълен мандат. Това заяви в  ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание и бивш служебен премиер.

Той не изключва да има правителство на малцинството, но отказа да прави политически сметки с кого и как ще се състави правителство. „По-добре е такъв кабинет, отколкото никакъв. Да устискат до другата есен и да направим избори две в едно”, каза той. 

Свиленски: Подкрепата за Рашидов и хартиената бюлетина не може да са повод за коалиция

Юристът политик очаква президентът Румен Радев да има основна роля в сформирането на кабинет. „Не мога да гадая дали държавният глава ще връчи мандат на Янев”, каза Герджиков и уточни, че не обича предварително да изключва какъвто и да било вариант.

Той коментира отказа на някои партии да преговарят с определената от ГЕРБ контактна група, водена от Соломон Паси и Росен Плевнелиев. „Това ми прилича на малко дете, което казва: „Аз такова не ям”, без да го е опитало. За тях основата е политическото его – да не изгубят избиратели. Но в този случай България може да загуби”, коментира той поведението на политически субекти от най-новата ни история.

За продължилия три дни избор на председател на парламента Огнян Герджиков каза: „Нямам спомен да е имало такъв фалстарт в НС. Нали фигурата на председател на НС не е толкова конфликтна, колкото тази на премиера? Нещата така се овъртолиха, че слава Богу, че Вежди Рашидов прие… Стискам му палци да се справи с тази нелека задача. По принцип и Господ да слезе отгоре, и на него ще му намерят кусури. Това е характерна българска черта”, каза Герджиков.

Радев кани ГЕРБ-СДС на консултации в сряда

„Ние приемаме закони, които променяме непрекъснато – няма друга държава в света, в която закон от 2000 г. да е променян 137 пъти досега. Те самите си пишат слаба оценка – вместо „три пъти мисли, веднъж режи", те три пъти режат и все късо излиза”, перифразира поговорката Герджиков.

„Изборният закон е изменян 24 пъти, по 4 пъти годишно. По начало съм привърженик на хартиената бюлетина, не на машинното гласуване. Защо Конституционният съд на Германия отмени машинното гласуване? Само в Брюксел, не в цяла Белгия има машинно гласуване”, каза той.

Герджиков уточни, че има съмнение и в демократичността на вота, и в истинността му, когато е проведен с машини. „По-възрастните избиратели изпитват респект към машината” , поясни той.

На въпрос: „Това ли е съдебната реформа, която да се случи в България”, Герджиков каза: „Не че съдебната система е перфектна, но това не е най-тежкият проблем на България. Ако има нужда от реформи, те трябва да са в образователната система и здравеопазването. Те са на грешни принципи – пазарни отношения в образованието и в здравеопазването е нон сенс. Тази пазарна икономика превърна здравеопазването в търговия”, каза Герджиков.

„Същото е и във висшето образование. Ректори на университети привикват преподаватели и им казват: „Значи вие лошо преподавате, след като има нисък успех на студенти”, уточни юристът.

Относно идеята за предсрочно прекратяване правомощията на главния прокурор, той уточни, че Иван Гешев и сега може да бъде сменен, но това не е лесно. „Ако някой е на висока позиция и може лесно да бъде сменен, то той няма да може да действа. Не смятам, че най-големият проблем на България е главният прокурор”, каза юристът и бивш председател на парламента.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.