То беше наблюдавано и у нас

Зрелищен космически феномен наблюдавахме днес по обед. Частичното слънчево затъмнение започна малко преди 12:30 часа и продължи повече от  2 часа.  Най-продължително явлението се наблюдаваше в Морската градина във Варна. Луната премина през една трета от слънчевия диск, но не успя напълно да го закрие. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Това е второто за годината частично слънчево затъмнение. То беше наблюдавано в Европа, Североизточна Африка и Западна Азия.

Това е един от онези специални моменти, когато малката невзрачна Луна застава между Земята и Слънцето, а нейната сянка кара целия свят да затаи дъх.

“Познаваме само 4,6% от видимата Вселена. Само толкова мъничко познаваме. Всичко останало е неизвестно за човечеството”, каза Свежина Димитрова,  директор на НАОП “Николай Коперник” Варна.

От България наблюдаваното закриване на слънчевия диск от Луната беше между 35% и 42%. И човек, ако не знае, че има такова затъмнение, няма и да разбере, обясни д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория на Рожен пред БГНЕС. 

Тръпката да видят и документират този феномен обзе най-вече децата - любители астрономи в обсерваторията “Николай Коперник” край морския бряг. По-малките имаха задача да скицират всяка една от фазите на затъмнението, а други измерваха различните параметри на затъмнението.

У нас най-близо до зоната на лунната сянка попаднаха североизточните райони - с покритие 39 на сто от слънчевия диск. В Димитровград закриването беше около 34%. В местната обсерватория отново най-ентусиазирани бяха учениците, за които явлението е открит урок.

Пълно слънчево затъмнение ще има чак през 2135 г., когато от България ще се вижда идеално как Луната напълно закрива Слънцето. Последното такова у нас беше през 1999 г., а предходното преди него – през 1961 г. Ако любителите на това уникално природно явление обаче имат път към Австралия точно на 20 април догодина, ще могат да видят красотата на пълното слънчево затъмнение.

Видео: Ройтерс

Тъй като България не попада в зоната на честите пълни слънчеви затъмнения, любителите, експертите и учените правят специални експедиции до определени места по света, за да наблюдават явлението. При такива експедиции в разстояние на две минути може да се наблюдава слънчевата корона, - нещо, което без затъмнение не може да бъде изследвано.

Космическият спектакъл направи своя кръг и около айфеловата кула в париж. Частичното слънчево затъмнение украси небето на Франция около 11:11 часа местно време и продължи точно 1 час и 42 минути. Макар и с предпазни очила, стотици местни и туристи се струпаха по поречието на р.Сена в опит да направят перфектната снимка.

През 2030 г. също ще има слънчево затъмнение, което ще се вижда впечатляващо от южната част на страната, нарича се „пръстенообразно“ затъмнение и при него Луната ще премине през част от слънчевия диск, но няма да успее напълно да го закрие, защото Земята и Луната се движат по елипса. При това положение понякога видимият диск на Луната е по-малък от видимия диск на Слънцето, и тогава се получава изключително красив пръстен на небето, разказва още Петров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.