В 120-километровия преход от Козлодуй до Околчица се очаква да се включат над 1800 души

С тържествена церемония от площад „Христо Ботев“ във Враца към Козлодуйския бряг бяха изпратени участниците в 76-ия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“. Тази година в 120-километровия преход от Козлодуй до Околчица се очаква да се включат над 1800 души от цялата страна. Честванията са под патронажа на президента Румен Радев.

„Дотам и обратно”: Драговски камик - пазителят на Трънския край

Тази година се включват и много нови групи. "Прогресивно се увеличават желаещите да участват. Всички идват с голям ентусиазъм", заяви комендантът на похода Евгени Филипов. 1420 са децата и официалната заявка за участие на възрастните е около 130. Те нямат задължение да подават предварителна заявка и затова очакваме над 250 души, каза за NOVA ръководителят на похода Евгени Филипов..

Филип Филипов е учител. Всяка година в рамките на Ботеви дни обаче се облича като поета и разказва на участниците в похода за подвига му.  „Това никога не омръзва. Става въпрос за Ботев и за България”, каза Филип Филипов.

Денислав Георгиев минава по пътя на Ботев за девета поредна година. Води група ученици с добре осъзнат мотив: „чувството за дълг пред предците, за делото на Ботев и неговата чета”, .

Най-малките, дошли да изпратят четниците, са децата от детските градини. Водят ги учителите, за да ги научат на патриотизъм, да обичат рода и родината си, каза ,Пламена Цветанова, директорът на детска градина. Участниците в похода идват от различни населени места в България. И тази година има нови групи. 

Галя Минева пък е от тези, които не могат да отидат, но дойде просто да поднесе цвете пред паметника. „Заради усещането за родова принадлежност. Заради историята, която вярвам, че всеки от нас носи в себе си”, каза Минева. 

По маршрута  на похода е положена нова лентова маркировка. Старите табели са ремонтирани и са добавени още 50 нови, за да е по-безопасен прехода на хората, решили да отдадат почит към делото на Ботев и неговата чета.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase