"РСМ е била и ще бъде българска", заяви той.

Не позволихме провокацията на македонските граждани в Благоевград. Феновете на „Пирин” се държаха най-любезно - те задаваха въпроси, не получиха отговори от македонските гости. Това заяви съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки  в предаването  „На фокус” по NOVA.

„Целта, ако избухне напрежение, беше, да изравнят резултата”, заяви той визирайки вандалщините при откриването на нашия клуб в Битоля.

„Много парадоксално щяхме да докажем, че сме един народ, ако ги бяхме набили”, каза евродепутатът и съпредседател на ВМРО.

НАПРЕЖЕНИЕ В БЛАГОЕВГРАД: Откриха Македонски културен клуб "Н. Вапцаров"

За присъствието на лидера на опозиционната партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски той коментира, че Мицкоски е водач на организация, откраднала четири свещени за България букви.

„Мицкоски е един от малкото в Македония, който няма български корени, неговата история е просръбска, проколонистка. Той няма да види там дядо си, но попречи на другите можеха и трябваше да го видят”, каза Джамбазки.

„Видях хора, с татуировки на ръцете с един от символите на най-яростната сръбска, антибългарска организация. Слогънът е „Само с огин сърбинът спасява” … ВМРО е воювала с тази организация. Този човек е дошъл в България – за какво, защо? Знае ли къде отива изобщо с тези символи. Той е част от ВМРО-ДПМНЕ”, възмути се с равен глас Джамбазки.

Той запита какво ще ни покажат в този македонски клуб – Сборникът на братя Миладинови ли, които са българи или стихове от Григор Пърличев, един от най-добрите поети, българин.  

МВнР с коментар за предстоящо откриване на Македонския културен клуб в Благоевград

„Провокацията им не стана днес и това е добре. Тези 200 души бяха дошли с автобуси от Скопие. Не постигнаха целта си”, каза Джамбазки.

По думите му българските клубове в РСМ са застрашени – „Македония е държава, която иска да е член на ЕС приема закон, който збранява гражданските организации”, даде пример Джамбазки.

„На всички лингвисти е ясно, че т.нар. македонски език е кодифициран български език. България не признава и не е длъжна да признава т.нар. „македонски език”. Официалният език както са тръгнали, ще е албански”, заяви Джамбазки..

Относно политиката в Европа, той смята, че ЕС се опитва да ни унифицира. Те ползват войната на Русия в Украйна да натискат България”, обясни съпредседателят на ВМРО.

Според него е изключително важно първо да има безпрекословна защита на правата и интересите на българските граждани в Македония.

Ангел Джонев: От 1910 година нашият влак чака на границата с РС Македония

„Не мисли, че Македония ще влезе в ЕС, защото властта там не иска държавата им да влезе в ЕС. На тях им трябва етикет. Те дори не са започнали преговори. Не са започнали промени в Конституцията. Те разчитат ЕС да натисне България да направи ново предателство и да отмени изискванията си”, обясни той.

Относно опита за съставяне на кабинет и отсъствието на ВМРО от 48-ия парламент, Джамбазки каза, че към ГЕРБ имат тежки критики. „Струва ми се, че се опитват да влязат във властта навсякъде. ГЕРБ ще се опитат да влязат в управление. За мен важен е въпросът защо ГЕРБ предадоха Македония”, обясни Ангел Джамбазки.

"Македония е, била и ще бъде българска", заяви накрая той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.