Събитието е съпътствано от протест

Напрежение около откриването на северномакедонски културен клуб в Благоевград. Инициативата е на фондация, регистрирана в Канада, и няма нищо общо с правителството в Скопие, твърдят организаторите. В събота, по време на посещението си в република Северна Македония служебният премиер Гълъб Донев заяви, че България ще наблюдава внимателно дали дейността на клуба отговаря на законовите изисквания у нас.

Пред сградата на улица "Димитър Димов" има засилено полицейско присъствие. Пред клуба дойдоха и роднини на поета Никола Вапцаров, които отново заявиха, че не желаят името му да бъде слагано на клуба. Малко преди откриването от ВМРО, които се обявиха против тази инициатива, дойдоха, за да подредят изложба с ликовете на български възрожденци. 

"Целта на идеята е да хвърлим мост между българския и македонския народ. Финансирането е от наши сънародници в Канада", заяви Атанас Мазнев, инициатор за създаването на клуба. Той подчерта, че Вапцаров е публична личност и роднините му едва ли са се произнасяли, когато са кръщавани улици на негово име. 

ВМРО пък обявиха протест срещу създаването на клуба, както и срещу името му - това на поета Никола Вапцаров.

Oт партия ВМРО насрочиха протест пред паметника на Гоце Делчев в града. Съпредседателят на партията Ангел Джамбазки определи провата като "антибългарска провокация от сръбските марионетки в Северна Македония". Партията му се противопоставя на това, че в Благоевград пристигна лидерът на македонската опозиция Християн Мицкоски, чиято риторика е доста остра. 

 

Представители на РСМ без Християн Мицкоски искаха да поднесат цветя пред паметника на Гоце Делчев, където ВМРО протестира. Съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че това може да стане само под българския флаг.

След размяна на реплики между двете страни македонските граждани оставиха цветята близо до монумента и си тръгнаха. До физически сблъсъци не се стигна. Полицейското присъствие в центъра на Благоеград продължава да е засилено. 

"Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос". Това каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, след като пристигна в Благоевград, съобщава БГНЕС.

 

 

"Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България", продължи лидерът на опозицията в РСМ. 

На въпрос защо не признава правата на македонските българи, той отговори: "Македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти. Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България", попита той. И допълни: "Ние сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб". 

 

Повече гледайте във видеата.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.