"Сега са осъзнали, че ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ", каза тя

„От ГЕРБ опитваме да постигнем консенсус – с контактни групи, вероятно лидерът Бойко Борисов няма да е номинацията за премиер.”. Това заяви в предаването „На фокус” по NOVA председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Като пример за стремежа на ГЕРБ да са диалогични, тя изреди, че техните политически противници от ПП сега искат и Борисов да участва в преговорите за съставяне на кабинет.

„Преди това го пенсионираха, искаха да се откаже от лидерството. Сега са осъзнали, че ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ. След като ГЕРБ отново е първа политическа сила – 2 г. хули, обиди, изчегъртване”, изтъкна първият резултат на ГЕРБ от предсрочните избори от 2 октомври. 

Красимир Стойчев за политиката у нас: Никой не знае какво идва

„Ако няма правителство, оставаме със служебен кабинет, без бюджет. В ситуация, каквато не се знае каква ще е зимата, това би било несериозно отношение и неосъзнаване на фактите. Ние призовахме да седнем предварително да си отговорим на въпроса – българските политически партии искат ли законодателния орган на държавата да работи. Искаме правителство, но на него му трябва подкрепа”, обясни политическата ситуация Атанасова.

„Предпочитаме да говорим по съгласието и да го търсим за политики и приоритети – как ще решим кризите. Очертава се вероятно продоволствена криза в света”, изтъкна тя.

Борисов: Единственият начин да има правителство е чрез контактни групи

Относно шансовете за сформиране на правителство с първия мандат тя цитира заявеното от партийния си лидер в с. Малък Поровец, Исперихско, че ако всички изключат тези три партии – (ГЕРБ, ПП и ДПС), то дори математически правителство не може да бъде съставено. Избирателите казаха ясно, че не дават мнозинство на  нито една партия. Вероятно ни казаха, че им е омръзнало от избори. Ние предложихме нещо нестандартно – да се водят разговори в контактна група. Най-странното е някой да откаже диалог”, заяви Атанасова.

С „Възраждане” дори и контактната ни група не установи отношение, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Христанов: Създаде се разделителна линия между партии, които подкрепят борбата с корупцията

„Корнелия Нинова постъпи като държавник. Ние идеологически сме противопоставени с БСП, но по темата избор на председател на Народното събрание намерихме допирна точка и това бе разумният избор”, обясни Атанасова избора на Вежди Рашидов.

За разговорите с президента Румен Радев тя каза: „По някои от темите сме съмишленици – на България й трябва редовно правителство, което да се справя с кризите. Подкрепяме намерението за новите самолети, бихме подкрепили и модернизацията на армията. Нашите отношения са ясни, те са прагматични. Когато става въпрос за България може да споделяме едно и също мнение. Над 5 млрд. лв. са инвестициите в БА”. В същото време Атанасова не отговори на репликата, че армията ни е в отчайващо състояние.

„Със сигурност 2-та% за отбрана от БВП трябва да продължи. Ние ще подкрепим проекта за решение за модернизация на БА”, допълни Десислава Атанасова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.