На място дойде и Християн Мицкоски

Напрежение около откриването на северномакедонския културен клуб в Благоевград. Инициативата е на фондация, регистрирана в Канада, и нямала нищо общо с правителството в Скопие, твърдят организаторите. За церемонията дойде делегация на северномакедонската опозиционна партия ВМРО - ДПМНЕ, водена от Християн Мицкоски.

Часове преди македонският клуб да бъде отворен, Благоевград почерня от полиция. Живеещите на улица „Димитър Димов” развяха трибагреници от терасите си, а точно срещу клуба поставиха лика на Цар Борис Трети. Пръв в македонския център пристигна главният учредител Атанас Мазнев.

Той заяви, че клубът се финансира от частни лица в Канада, като добави, че очаква основаването на културния център да е крачка към признаването на македонско малцинство в България. С мисия да защитава македонците у нас пристигна и лидерът на опозицията Християн Мицкоски.

„И аз мога да доведа роднини на Никола Вапцаров. Мога да донеса писания, в които става ясно, че е македонец”, заяви той.  

„Когато е бил арестуван, е писал в полицейски въпросник. Там ясно е написал, че майка му и баща му са българи”, обясни Никола Вапцаров, племенник на поета.

НАПРЕЖЕНИЕ В БЛАГОЕВГРАД: Откриха Македонски културен клуб "Н. Вапцаров"

Позицията на семейството на поета обаче не впечатли основателите на клуба.

След церемонията по откриването вътре в клуба, тръгна шествие към централната градска част - първо към паметника на Димитър Благоев до сградата на общината. След него се оказа, че има щети. Предното стъкло на автомобил по маршрута на македонците беше счупено.

През целия ден пред македонския клуб, на отсрещния тротоар, стоеше изложба с исторически документи и фотоси. Подредиха я поддръжниците на ВМРО. Малко по-късно напрежението се пренесе в центъра на Благоевград. Там активисти на ВМРО блокираха паметника на Гоце Делчев, за да не позволят на основателите на клуба да поднесат цветя.

„Не е вярно, че Никола Вапцаров се е самоопределял като македонец”, заяви Яна Воденичарова.

Според съпредседателя на партията Ангел Джамбазки това е антибългарска провокация. Въпреки че полицейски кордони бяха оградили протеста на ВМРО, няколко македонци бяха допуснати под конвой до паметника на Гоце Делчев. И това покачи напрежението, но до физически сблъсъци не се стигна.

„Може да сложите венците под български знамена и без провокаци”, призова Джамбазки. Македонците не приеха условието.

Венците и цветята бяха оставени в близост до паметника.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.