Запознайте се със семейството от Венеция, което практикува този древен занаят

Златният лист понякога е толкова тънък, че един полъх на вятъра може да го унищожи. Той усъвършенства бижута, произведения на изкуството и рамки за картини.

Работата със златните листове е древен занаят, познат отпреди 5000 години. Днес биячите на злато, които ръчно изработват различни красиви предмети, са на изчезване. А в началото на 18 век само във Венеция е имало около 300 златобиячи. Днес там е останало само едно семейство, което поддържа тази стара традиция. С тях ни среща екипът на „Дойче веле” в епизод от поредицата „Евромакс”.

ЕКОИЗКУСТВО: Творби с фасове и пластмасови отпадъци (ВИДЕО)

Най-чистото, 24-каратово злато, се топи при над 1000 градуса по Целзий и се излива в малко кюлче, което струва около 6000 евро, разказва Марино Менегацо. От въпросното кюлче може да се направят между 1000 и 6000 златни листа, в зависимост от това каква трябва да бъде дебелината им. Тя се регулира чрез изтеглянето на златото през валяк, който постепенно прави златния лист все по-тънък.

„Чистото злато е жълто. Ако червенее, значи в него има други сплави в него – обикновено сребро или мед”, обяснява Марино.

След това получената дълга златна лента се реже на парченца, които се поставят между листове пергамент, за да са добре отделени едно от друго преди биенето. Следва продължително удряне на получения пакет с тежък чук.

Реставраторката Елизабета Масон често работи със златните листове на семейство Менегацо. Казва, че те са много по-добри от индустриално произведените, които лесно се чупят и не изглеждат толкова добре.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.