„У нас има много „зомбирани” компютри”, уточни Спас Иванов

Всяко едно домашно устройство, което използва Wi-Fi, може да бъде включено в хакерска атака като тази срещу сайта на Държавната агенция „Разузнаване”. Това обясни в студиото на „Здравей, България” киберекспертът Спас Иванов. По думите му подобни атаки няма да спрат, но е важно каква е целта. Докато атаката от събота не крие сериозни рискове, то удар срещу институция с голяма база лични данни би била много по-опасна коментира специалистът.

„Много хора задават въпроса защо не изолираме българското IP адресно пространство, така че отвън да не може да се атакува. Това не е толкова просто. Правили сме го преди и се оказва, че в един момент много „зомбирани” компютри у нас се пренасочват да правят същото нещо. Това е компютър, чийто собственик няма никаква представа, че се използва за зловредни операции. Вашите компютър, рутер, смарт камера, телефон, може да станат участник в подобни атаки.  Ако имате смарт хладилник, той също може да бъде част от Bot мрежа”, уточни киберекспертът.

„Килнет” съобщи за хакерска атака срещу ДАР

По думите му е много трудно да предпазим личните си устройства от участие в кибератаки.

„Трябва да поддържате добра киберхигиена. Устройствата трябва да бъдат обновявани до последна версия, да имат антивирусен софтуер. Рутерите също трябва да се обновяват. Те са добър начин да бъде компрометирана домашната мрежа”, каза още Иванов.

„В момента Русия не жъне сериозни успехи на бойното поле. За сметка на това, на киберфронта може да покаже някакви успехи. Тези „успешни” атаки се раздуват от местните медии”, коментира още експертът.

„От една страна това драматично оптимизира разходите за средства и защита. От друга страна обаче при една атака може да бъдат ударени много неща наведнъж. Ако тази консолидация завърши, там ще бъдат прибрани сайтовете на редица организации като НАП, НОИ”, заключи киберекспертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.