Певицата позира върху кенотаф, част от мемориалния комплекс в Перущица

Сигнал до прокуратурата срещу фотосесия на певицата Рут Колева. Кметът на Перущица ще сезира институциите заради снимки на певицата, разпространени в социалните мрежи. На тях тя позира за модно списание, качена върху мраморен саркофаг, символизиращ загиналите в Априлското въстание. Кенотафът е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен “Паметник на трите поколения”. 

“Това е абсолютно грозно и недопустимо. Надяваме се, че прокуратурата ще вземе отношение. Обиден е начинът, по който е направена тази фотосесия”, заяви кметът Мария Вълканова.

Вандали изпочупиха макет на "Царевец", който ориентира незрящите

По думите й разрешение за фотосесията от общината не е търсено, но паметникът е със свободен достъп. “Всеки може да дойде тук, да гледа и да се снима”, потвърди Вълканова.

“Този паметник е построен на място, на което е бил първият въстанически пост по време на Априлското въстание. Той олицетворява хората, дали живота си за свободата ни. Това е културно историческо наследство”, обясни историкът Невена Чавдарова. И уточни, че това е кенотаф - символичен гроб, а не костница.

Откриха паметник на Нелсън Мандела в София (СНИМКИ)

Колева публикува извинение в социалните мрежи. Самата тя се определя като потомък на опълченец на Шипка. И определя, че мястото е било “занемарено”, с “апокалиптична разруха”, имало изрисувани свастики, “грозни графити” и липса на охрана или табела, която да го обозначи. Заради фотосесията снимачният екип е почистил паметника. 

 

 

Тя пише още, че пътят към него “е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо - разпад”.

Кметицата на Перущица потвърди, че паметникът е неохраняем. “Но не бих нарекла мястото “разруха”. Мисля, че това изказване е нагло и не съм съгласна с него”, заяви Вълканова.

От общината има разрешение за строеж, с който да подобрят мемориалния комплекс, както и проектна готовност. Подадено е и заявление за финансиране до Министерството на финансите. Поисканата сума 1,8 млн.лв. за реставрация на паметника, подновяване на парапети, стълби и на пътя, който води до него.   

В поста си в социалните мрежи самата Рут Колева заяви, че ще финансира общината, за да подпомогне обновяването на паметника.

“Не смятам, че тя може да даде нужната сума за обновяване на паметника. Дребните неща ние също можем да ги направим. Може би ще сложим една табела, защото извинението, че не се разбирало, че е паметник, е смешно”, отговори кметицата. 

По казуса служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че не е запознат със случая и не може да коментира, но "със сигурност случилото се е нещо много грозно".

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.