По думите му 50-100 000 евро могат да спечелят полицаи от помощ за трафик на мигранти

Най-важното е да се направят качествени оглед и разпит на лицето, което е било там. Това ще даде ключа към загадката. Патрулната дейност по границата се осъществява много далеч от изискванията на уставите. Така Бойко Найденов, бивш директор на Националната следствена служба, коментира в ефира на "Твоят ден" случая с убит полицай при престрелка в района на Елхово.

Около 20:35 ч. в понеделник вечерта неизвестен стреля по наряд на „Гранична полиция” и военнослужещ, който охранява границата в района на село Голям Дервент. В резултат на произведените изстрели служителят на „Гранична полиция” е починал на място, а служителят на МО е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. 

Убит полицай при престрелка край Елхово

"От няколко месеца коментираме засиления мигрантски натиск. Натрупват се интереси и пари и трябва да се очаква ескалиране на процесите. Да кажем, че камерите са били изключени - това не е случайно. Част от служителите на МВР вършат услуги на трафикантите. 50 000 - 100 000 евро могат да се спечелят от такова нещо", посочи той. 

Бивш директор на НСлС: Корупцията в МВР убива

По думите му важен е и въпросът за оборудването на загиналия полицай. "Големият проблем е дали хора, изпратени по границата са достатъчно подготвени, за да отговорят на въоръжена съпротива. Може наистина да има криминална дейност в престрелката, но това са спекулации, трябва да се изчака разследването", обясни Найденов. 

Според него държавата е задължена да реагира много остро срещу полицаите, помагащи на трафиканти. "Това защитава обществения ред в граничните села. Мигрантският въпрос трябва да бъде решен от редовно правителство, а такова няма", подчерта той.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА СЪС ЗАГИНАЛ ПОЛИЦАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.