Според работещи в системата оборудването е недостатъчно и остаряло

След убийството на граничния полицай служители на МВР и експерти поставиха на масата въпроса за оборудването и безопасността на колегите си. Една от причините е и информация в първите часове на днешния ден, че убитият полицай и военният служител не са имали радиовръзка с колегите си.

Убит полицай при престрелка край Елхово

Въпросът за подготовката и за оборудването на полицаите, които се изпращат да охраняват границата, е поставян отдавна,   казват служители на вътрешното министерство. „Патрул от 2-ма души срещу 50-60 или 80 мигранти, което не е нещо ново за тази граница, без контакт с колеги, без възможност да повикат подкрепление от колеги. Какво правим? Хвърлили сме ей така в нищото”, каза председателят на СФСМВР Валентин Попов. Според Вергил Христов, който е заместник-председател на УС на СФСМВР, при тези обстоятелства полицаят става неефективен. Той е поставен там като „пушечно месо”.

Твърди се, че за цялата територия на Регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово има 30 налични бронежилетки. Те се ползвали само от група за задържане. Информацията е от полицаи на терен, пожелали анонимност. „На масовия служител се разчита като на бройка. Колеги от вътрешността на страната, районни инспектори, колеги от КАТ се командироват там. Те отиват неподготвени. Те отиват с това оборудване, което имат със себе си”, отбеляза Вергил Христов.

Демерджиев за загиналия полицай: Няма повод за кадрови промени

Бившият заместник-вътрешен министър Филип Гунев дава пример със служителите на европейската гранична агенция Frontex. На година те изстрелвали в пъти повече патрони от нашите служители на МВР. „Тези близо 3 хил. патрона, които изстрелват в рамките на една година, те през цялата си служба в МВР не са изстрелвали толкова, не са имали такава подготовка”, каза той.

Оръжията на масовите служители на МВР били остарели, казват служители. „Пистолет „Макаров” е на въоръжение от 1945 г. в нашата система”, подчерта заместник-председателят на УС на СФСМВР. 

Сарафов за трагедията край Елхово: Иззети са видеозаписи от термокамерите

Основният проблем според Филип Гунев е липсата на поддръжка на съоръженията на границата. „Това, че строи ограда, която не се поддържа. Това, че се разработват най-различни интегрирани системи, сложни системи за нощно виждане, които не се поддържат”, каза той. Именно това довело до нуждата патрулиращите полицаи да  кърпят дупки в оградата по време на наряд.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА СЪС ЗАГИНАЛ ПОЛИЦАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.