Част от партиите побързаха да предложат промени в Наказателния кодекс заради случая

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на загиналия полицай. И отново се разминаха в позициите си, каква е причината да има пробойни по българската граница. Част от партиите побързаха да предложат промени в Наказателния кодекс.

Партиите в парламента се разминаха за причините за смъртта на полицая. БСП поискаха незабавни промени в Наказателния кодекс и по-високи присъди за каналджиите.

„Лишаване от свобода от 5 до 10 години, глоба от 10 000 до 50 000 лева. Да отпадне от сегашния текст частично отнемане на имуществото и да бъде отнемано изцяло”, заяви Корнелия Нинова, председател на БСП.

Убит полицай при престрелка край Елхово

Според „Демократична България” проблемът не е в размера на присъдите, а в липсата на правораздаване.

„И една дума по отношение на граничното съоръжение – за пореден път става ясно, че то е напълно некачествено и оттам идват големите проблеми”, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България”.

„Български възход” поискаха да се спре с командироването на служителите на МВР на границата, а вместо това да се увеличи съставът и възможностите на Гранична полиция.

„Изпълнителната и законодателната власт да потърси това решение, което да направи възможно щатовете на гранична полиция, които се занимават с тази специфична дейност, да бъдат увеличени със съответния бюджет”, поиска Стефан Янев, председател на „Български възход”.

А „Продължаваме промяната” и ГЕРБ влязоха в задочен спор за ситуацията преди и сега.

„Имаше време, в което мигрантският натиск беше много по-висок и такива инциденти не бяха възможни, защото работехме много добре с турската и гръцката страна”, заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

„Чух едни коментари как ние тук сме виновни. Значи нас ни обстрелват от друга държава, тук се търси вина в политическия противник, кой бил министър, кой не бил министър и така нататък. Такива глупости не бях слушал много отдавна”, каза Бойко Рашков от „Продължаваме промяната”.

„Възраждане” видяха проблем в липсата на достатъчно екипировка за служителите, които пазят границата.

„Стана ясно, че не разполагат с достатъчно бронежилетки българските войници и полицаи. Може би защото ние вече изпратихме достатъчно в Украйна”, каза Костадин Костадинов, председател на „Възраждане”.

А в следобедните часове, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев.

Още преди дни в специално интервю за NOVA главният секретар заговори за нуждата от законодателни промени заради каналджиите.

„Там са заложени много пари, много рядко се изземват моторните превозни средства, с които се извършва този трафик. Новата тенденция е, че огромна част от мулетата, които извършват този трафик, са чужди граждани. В Унгария наказанията са жестоки”, каза Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Дали трагедията с граничния полицай ще поведе до промени в наказанията предстои да разберем.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА СЪС ЗАГИНАЛ ПОЛИЦАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.