В името на диалога от БСП стартират поредни преговори

След срещата на първите и вторите на изборите - има ли сближаване на позициите за евентуално правителство и как другите партии в парламента гледат на тези преговори?

Срещата между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната” била първата крачка към евентуален бъдещ кабинет, смятат другите в парламента.

„Разговорите вече са факт, да станат рационални, да минат в полето на диалог, защото в някои има само уста, липсва ухо. А е необходимо и ухо, което освен да слуша, трябва и да чува”, категоричен беше лдиерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Атанасова: Срещата не е разговор за коалиционно правителство. Петков: Оставаме конструктивна опозиция

Според бившия служебен премиер и настоящ лидер на „Български възход” Стефан Янев преди да се говори за правителство трябва да има диалог по определени теми. Именно неговото име вчера беше завъртяно в медийното пространство като възможен вариант за министър-председател с третия мандат. Самият Янев нарече това „хипотеза и възможност” като отрече темата да е била официално обсъждана.

От „Демократична България” не виждат условия да подкрепят първия мандат, обяви Христо Иванов. „Що се отнася до втория и третия - това са хипотези”, допълни той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната им група няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, на ДПС или на „Възраждане”.

Костадинов: Възможно е да отидем на експертна среща с ГЕРБ-СДС

От „Възраждане” трудно биха дали подкрепа за бъдещ кабинет, при който и да е от мандатите. „Едно такова правителство, ако се опита да измие очите на българските граждани с едни половинчати мерки, с които се хвърлят трохи, с което се опитва да прикрие големите предателства, няма как да бъде подкрепяно от „Възраждане”, каза лидерът на партията Костадин Костадинов.  Ден преди консултацията си с президента, от „Възраждане” продължават да виждат само един вариант пред управлението на страната. „Най-доброто решение сега за България са нови избори, това НС е мъртвородено”, категоричен е Костадинов.

От ДПС виждат изхода от нови избори така: „За четвърти път отиваме на избори. Структурата на НС си остава същата. И пети път да отидем на избори, пак ще имаме сходна структура”, смята Карадайъ.

В името на диалога от БСП също стартират поредни преговори. Те отново ще са на тема бюджет. Утре и в четвъртък те ще разговарят с ПП и ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.