Засега изглежда, че голямата червена вълна на републиканците не се състоя

В Съединените щати все още са без финални резулати от вчерашните междинни избори за Конгрес. От данните досега изглежда, че голямата червена вълна на републиканците не се състоя.

В Камарата на представителите - 218 конгресмени са нужни за мнозинство. Републиканците имат 204. Очаква се, че след като бъде направено финалното преброяване те ще имат мнозинство само от 4 конгресмени  – 222-ма.

Междинните избори в САЩ: Вече излизат първите резултати

Битката за Сената е много по-оспорваната: 49 на 48 за демократите, тук се добавя и гласа на Камала Харис, с което стават 49 на 49.

Очакват се резултати от Невада, Аризона и Джорджия.

В Невада републиканецът Адам Лаксал води, но не всички гласове са преброени. В Аризона демократът Марк Кели е на първо място във вота, но и тук се изчакват крайните резултати. Ако обаче те останат такива каквито са до момента, резултатът кой ще управлява Сената ще се реши от Джорджия и то на балотаж. Засега демократът Рафаел Уорнък има преднина пред опонента.

Големият губещ е Доналд Тръмп, защото много от поддържаните от него кандидати не спечелиха.

Вероятно около губернаторът на Флорида Рон Десантис ще се обедини Републиканската партия за следващ кандидат-президент през 2024 година.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.