Окончателната промяна на индексите ще стане ясна в четвъртък, когато ще излязат резултатите от вота зад Океана

Европейските борсови индекси достигнаха 8-месечни върхове в сряда, докато инвеститорите следят внимателно резултатите от междинните избори в САЩ, които могат напълно да променят баланса на силите във Вашингтон. Очакването е, Камарата на представителите да попадне в ръцете на републиканците, което ще попречи на президента Джо Байдън да прокара политическата си програма.

САЩ: Междинните избори все още без финални резултати

Германските инвеститори виждат и положително развитие в тази посока.  

„Положително може да бъде, ако двете страни не се споразумеят за икономиката и не успеят да повишат данъците или да предприемат масивна намеса в икономиката”, казва бизнес анализаторът Робърт Халвър. 

Европейският бизнес разчита и на отказа на Републиканската партия от непризнаване на изборни резултати, защото политическите кризи във Вашингтон влияят на световния бизнес.

„Всички познаваме Доналд Тръмп, но и всички се надяваме, че тази глупост, това недемократично отношение няма да се появи отново. Резултатите трябва да бъдат приети. Америка е най-голямата страна на запад и все още е водеща световна сила и не може да си позволи тези недемократични тенденции. Когато има някакъв резултат, той трябва да бъде приет и нещата да продължат, иначе Америка ще се превърне в посмешище. Това не бива да се допуска”, коментира още Халвър. 

Окончателната реакция на борсите ще стане ясна в четвъртък, когато ще има и резултати от вота.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.