Вижте екип пилоти, които пишат букви с пара от самолетите си

Когато видите надпис в небето, той обикновено е на огромен банер, теглен от самолет. Но това е нещо прекалено лесно за Тим Тибу и неговите пилоти или иначе казано – формация Skytexter. Те пишат послания с пара. Как точно извършват необичайната си дейност показва екип на „Дойче веле” в ефира на поредицата „Евромакс”.

За необикновената ескадрила небето е огромен дисплей. Пишат съобщения на 3000 метра височина. Буквите са направени от екологично парафирано масло, което се изпарява.

БИЕНЕ НА ЗЛАТО: Как се изработват ръчно красивите и скъпи златни листове (ВИДЕО)

В зависимост от скоростта на вятъра и температурата, един надпис в небето може да се вижда в продължение на няколко минути. Тим разказва, че най-често получават запитвания за изписване на предложения за брак в облаците. Но когато желаещите разберат, че това ще им струва петцифрена сума, бързо се отказват от оригиналната идея. Затова ескадрилата произвежда предимно рекламни послания за големи компании. Те се програмират сравнително лесно – на мобилен телефон.

Най-голямото предизвикателство пред пилотите е, че трябва да летят на 3000 м височина, във формация в права линия, на разстояние с точност до метъра. И така цели 4 км… Тибо задава посоката от средата. Всяка буква е дълга 200 м и може да се чете в радиус от 10 км.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.