Четири различни демонстрации се събраха на жълтите павета

Национален протест блокира столицата. Четири различни демонстрации се събраха на жълтите павета в София с искане за увеличение на доходите.  КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват за незабавен „скок” на минималната заплата с 20%, който да компенсира рекордната инфлация, ударила страната.

Основните искания са свързани с доходите на хората. Синдикатите настояват за такова увеличение на парите до края на годината, което да компенсира инфлацията. Искат и покачване на минималната работна заплата. На протеста се чуха призиви за увеличение с минимум 13% на заплатите в частния и бюджетния сектор.

Профсъюзите казват още, че има нужда от въвеждане на необлагаем минимум, който да е равен на минималната работна заплата. След като приключи митингът на жълтите павета, протестиращите тръгнаха на автошествие по столичните булеварди.

Богомил Маринов  е шофьор в електротранспорта. Разказва, че трудно посреща всички разходи. На жълтите павета посланието е и към депутатите и към властта. „Техните костюм и часовник струват сигурно, колкото моята годишна заплата. Знаете ли, сега няма как да си платя сметката за отоплителния сезон. Няматe представа под какъв стрес работим, хвърлят ни трохи”, посочи мъжът.

Затова Богомил настоява за 30% ръст на заплатата, която получава всеки месец.  „Когато отидем в магазина, все по-малко и по-малко успяваме да си закупим необходимите продукти, за да живеем нормално, със заплатата, която получаваме”, каза Росица Йонкова, дошла на протеста.

„Ние няма да се откажем, докато не получим актуализация на парите. Чакахме промяната, чакахме актуализация на бюджета… Такова нещо не се е случвало, остана някъде в лъжливите обещания и добрите намерения”, добави протестираща.

Синдикатите призовават не за удължаване на настоящия бюджет, а за приемане в най-скоро време на нова сметка за следващата година. Искат минималната работна заплата да скочи от 710 на 850 лв.

„В еврозоната със скъсани чепици няма да влезем, мили колеги. Да замразяват минималната работна заплата и доходите, да не внасят актуализация на бюджета с аргумента, че това щяло да ни попречи да влезем в еврозоната - означава да им кажем „марш”, посочи Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

В недоволството се включиха още учители, железничари, пожарникари, както и служители от затворите. „Ние се лишаваме от естествени неща от първа необходимост – не се храним пълноценно, не си купуваме дрехи, не ходим на почивки”, обясни председателят на Синдикалната организация в затвора в Сливен Господин Господинов.

Час след началото на недоволството протестиращите тръгнаха и на автошествие по централни столични булеварди. Пред Министерския съвет се събраха хора с увреждания, които настояват за реформа в ТЕЛК системата и за по-високи доходи.

По официални данни на НСИ към края на септември на пълно работно време и минимална заплата работят над 450 000 българи. Синдикатите обаче казват, че реалният им брой е над 600 000. Протестиращите заплашват, че това е само началото и ако не бъдат чути, са готови на по-сериозни стачни действия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.