Вижте колко получават първите мъже в държавата и депутатите

На фона на протестите за доходи стана ясно, че политиците ще получат поредно увеличение на заплатите. Причината - по правило доходите им зависят от тези в обществения сектор, измерени от националната статистика в края на всяко тримесечие. Така заплатите на висшите ни държавници се променят четири пъти в годината.

През септември средната заплата в обществения сектор достига 1860 лв. В края на предишното тримесечие е била 1715 лв.

На национален протест: Синдикатите поискаха ръст на доходите (ОБЗОР)

Разчетите показват, че депутатите получават утроената заплата в обществения сектор. Възнагражденията на премиера и на председателя на Народното събрание са еднакви – те взимат депутатската заплата плюс още 55%. Така те вече ще получават над 8 600 лв. - с 670 лева повече, отколкото през предишното тримесечие.

Президентът се подписва под две депутатски заплати. През следващите три месеца той ще получава над 11 100 лева. Досега е взимал малко над 10 000. Увеличението за него е 870 лева. Тук не се включват класове за прослужено време и други надбавки.

А основното възнаграждение на народните представители ще стане почти 5 600 лв. при около 5 100 досега. Това е сумата без допълнителни средства за стаж и участия в комисии.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.