Пътят до България му струва 1700 евро

Ще наречем този мъж Орхан. По негово желание запазваме в тайна самоличността му. Роден в Сирия, той се сблъсква с войната очи в очи и е готов на всичко, за да се спаси от нея. По думите му е избягал, за да не убие никого и никой да не убие него.

Пътят за бягство започва преди почти три години. Заедно с още няколко души, Орхан плаща на трафиканти, които го извеждат от Сирия в съседна Турция. Оттам той поема към следващата си цел – България. "Станаха нещата в Турция. Има хора, които работят тази работа. Вземат пари от хора, пращат до България, до българската граница", разкри той.

Цената, определяна от трафикантите, варира. Най-високата сума, за която се говори тогава, е около шест хиляди евро. Пътят до България му струва 1700 евро. "Това е цената на човек, а има хора, които идват от Турция до тук за една седмица пеша", обясни сириецът.

Демерджиев: Шофьорът, заловен да превозва бежанци в луксозна кола, е естонец

Орхан успява да влезе в България едва от четвъртия си опит. "Ама тук на границата на България, ако те хванат, може да те върнат пак в Турция, ама няма да те ударят като други. Много са добри, говорят на английски, казват, че е забранено, но няма как, избягахме от войната", разказа той.

"Има камери, има всичко, но ако ще минеш бързо, може да не те хванат. Може да дойдат - ще те търсят и няма да те намерят. Изглежда, че много хора минават оттам. Има дрехи, бутилки за вода, чанти. Всеки човек има проблеми. Затова минават, затова пътуват. Те не от кеф идват, дават толкова пари да пътуват незаконно", посочи сириецът.

Оставят него и групата му близо до ГКПП „Капитан Андреево”. Такси отвежда Орхан в Харманли, а след това идва до София. С помощта на местната сирийска общност е настанен в център за бежанци. Откакто е тук, той не спира да се учи да чете и пише на български език.

"Много съм доволен, чувствам, че от 10 години съм тук. Имам много приятели българи. Много ме обичат, аз много обичам тях. Като българин ме гледат", споделя той.

Споменът за родината обаче остава. Близките на младия мъж все още живеят в размирна Сирия. Той иска да ги доведе в България, но при едно изрично условие - законно.

Днес, почти три години, след като войната остава зад гърба му, Орхан работи и живее спокойно в София. Благодарен е за помощта, която е получил, и казва, че не съжалява за това, което е направил.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.