Той допълни, че липсата на сигурност е един от основните проблеми в системата

„МВР е в криза на доверието. Дефицитът на сигурност в МВР е най-големият проблем“, това каза в студиото на „Челюсти“ по NOVA NEWS Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Друг сериозен проблем е, че МВР е "най-дълго и най-многократно реформираното" министерство и в същото време е най-малко реформирано, каза той.

Според експертът по сигурност в Центъра за изследване на демкорацията Тихомир Безлов „проблемът на МВР е, че през МВР може да се влияе на политиката.“ Той заяви, че в системата има хора с достъп до информация, които могат да използват специални мерки и инструменти.

„Това, което трябва да бъде „изчегъртано“ е политизацията в МВР, която все повече се разширява и стига до все по-ниски йерархични нива“, каза  Попов. По негови думи оставка на който и да министър нищо няма да промени.

Според Безлов има договореност между България и Турция за мигрантите, но има нужда от предоговаряне. По думите на Попов гранична стена сама по себе си не може да свърши работа, за да спре мигрантския поток. Нужен е по-широк комплекс мерки, допълни той.

След убийството на граничния полицай: Разграден двор ли е българската граница

Безлов каза, че граничната стена има функция да забави натиска. Потоците, които минават през България са много „етнизирани“, уточни той. Също така прави впечатление и големият брой турски граждани, които в момента преминават през България, допълни Безлов.

Попов е на мнение, че не можем да ликвидираме миграционния натиск, но можем да го ограничим. Можем да осигурим дронове, камери, които не са толкова скъпи, да се подобрят комуникациите, пътищата да се поддържат, допълни той.

Свързаността на граничните полицаи с криминалната мрежа е сериозен проблем според Безлов.  Според Попов това е малко пресилено. Безлов уточни, че не би искал да прави обобщения.

Попов каза, че големият проблем вече не са заплатите, а хаоса, който цари в МВР. Безлов допълни, че липсва и организация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.