Това ще става чрез приложение на телефона, което се разработва в момента

Учредиха специализиран съвет за контрол на снабдяването с лекарствата. Целта е да се създаде цялостен алгоритъм за снабдяване с лекарства, с единна номенклатура, за да се предотврати липсата на лекарства в аптеките. 

Здравните власти подготвят алгоритъм за контрол на снабдяването с лекарства

По думите на Аркади Шарков, съветник към Министерството на здравеопазването, стъпка към изсветляването на въпроса с наличието на медикаменти е това да се знае кое къде се намира.

"Ще има създаване на нови функционалности към СЕСПА, системата за проследяване на лекарства. Чрез сканиране на кода на опаковката на медикамента ще се види цената му на дребно и едро. За лекаря ще има възможност да е наясно с терапевтичните алтернативи на определен продукт. Фармацевтите ще имат информация дали дадено лекарство е у нас. Това ще става чрез приложение на телефона, което се разработва в момента - drugprices.bg. Няма да се пише нова наредба, просто ще се изпълни законовият ред", обясни Шарков. 

По думите му следващата седмица ще има среща с представители на "Информационно обслужване", IT отделите на НЗОК, Националния съвет по цени и реимбурсиране и Изпълнителната агенция по лекарствата.

"Вече няколко продукта започнаха да се появяват на пазара. Причините за липса на даден медикамент са различни - ценова ерозия и проблеми с производството, например. При лекарството за диабет, което помага за отслабване, има дефицит в цяла Европа", посочи Шарков. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.