Всички обвиняеми са чужди граждани

Прокуратурата ще поиска мярка за неотклонение „задържане под стража” за Амран Абдулрами, Петър Топал, Иван Калак и Леонид Аксакал. Те са обвиняемите за подпомагане на терористични действия и участие в организирана престъпна група за каналджийство и трафик на хора. Смята се, че Абдулрами е бил дясната ръка на издирвания от Интерпол за тероризъм.

Първо NOVA съобщи, че в България са арестувани петима, заподозрени за атаката в Истанбул.

„Обвиняемите са влезли у нас незаконно. Всички са чужди граждани. Единият от тях е с двойно гражданство, едното - българско. Лицата са локализирани и контролирани по предвидените от закона способи и са привлечени като обвиняеми. Продължават да се събират доказателства за други лица”, каза още той.

ЕКСКЛУЗИВНО: Заподозрени за атаката в Истанбул са арестувани у нас (СНИМКИ)

Изпратени са молби за правна помощ от няколко държави, като Кънев не уточни до кои точно, за да не бъде застрашена националната сигурност. 

По делото има доказателства за това, че освен каналджийство и трафик на хора, е извършвана и контрабанда в „целия ѝ спектър”, което не изключва и трафика на оръжие, посочи прокурорът.

Петият обвиняем е жена, която е със сериозни здравословни проблеми. За нея е определена по-лека мярка за неотклонение. Няма да се иска задържането ѝ под стража.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.