Арестуваните са петима

Петима от заподозрените за смъртоносната атака в Истанбул са арестувани в България, научи NOVA. Задържани са трима души с молдовско гражданство и един мъж от арабски произход. Сред арестуваните е и дясната ръка на издирван от Интерпол за тероризъм. 

Вижте кадри от задържането на заподозряната за взрива в Истанбул (ВИДЕО)

Акцията е проведена при пълна секретност. 

Петимата са привлечени като обвиняеми за подпомагане на евентуалния извършител на атентата в Истанбул. Осъществявали са логистична и комуникационна помощ след деянието. По информация на NOVA издирваният от Интерпол за тероризъм и дясната му ръка са имали намерението да осъществят нови атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС.

Превозното средство, с което са се придвижвали арестуваните

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди новината, която NOVA първа съобщи. Образувано е досъдебно производство в отдел „Контратероризъм” в СГП и днес се очаква градският съд да гледа мерките за неотклонение. 

Милева отказа детайли по делото, тъй като това може да застраши националната ни сигурност. Говорителят на обвинител номер 1 благодари на колегите си от турската прокуратура. 

При експлозията на пешеходния булевард „Истиклял”на 13 ноември загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.

Превозното средство, с което са се придвижвали арестуваните

Превозното средство, с което са се придвижвали арестуваните

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.