При експлозията загинаха шестима души, а 81 бяха ранени

Публикуваха кадри, на които се вижда как турските сили за сигурност залавят заподозряна, за която се смята, че стои зад смъртоносния взрив в Истанбул.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Полицейските екипи идентифицираха жената като Ахлам ал Башир въз основа на външния ѝ вид, установен чрез снимки. Те са заснети от охранителни камери в близост до мястото на експлозията, при която загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.

В понеделник полицията в Истанбул съобщи, че е задържала 46 души във връзка с експлозията, включително сирийката Ахлам Албашир, за която се предполага, че е поставила бомбата.

При първоначалния разпит жената казала, че била обучена от кюрдски бойци в Сирия и е влязла в Турция през северозападния сирийски регион Африн, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Според Анкара става дума за терористичен акт. Все още никой обаче не е поел отговорност за експлозията, но турските власти обвиниха Кюрдска работническа партия, ПКК. Според вътрешния министър Сюлейман Сойлу заповедта за атаката на "Истиклял" е била дадена от Северна Сирия, където е убежището на сирийските кюрдски милиции.

"Преценихме, че инструкцията за атаката е дошла от Кобани. Смятаме също така, че атентаторът е минал през Африн, в северозападната част на Сирия", посочи Сойлу. 

ПКК води въоръжена борба срещу турското правителство от средата на 80-те години на миналия век и многократно е била обвинявана за кървави нападения на турска територия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.