Вижте още любопитни подробности около Мондиала

Започва ФИФА Световно първенство по футбол Катар 2022. Мачовете ще можете да гледате по DIEMA, DIEMA SPORT 3, новия канал DIEMA SPORT 3 4K и NOVA.

22-ото Световно първенство ще бъде най-скъпото в историята на футбола. Сумата, която страната домакин е похарчила, е впечатляваща - над 220 милиарда долара.

Най-големият футболен форум за пръв път се провежда в държава от арабския свят и за последен път форматът на първенството ще бъде с 32 отбора. За някои от най-известните футболисти по всяка вероятност Световното ще бъде последно. Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Неймар са трите най-големи звезди, които обаче въпреки многобройните си успехи на клубно ниво, никога не са печелили световната купа.

Домакин на всички 64 мача са общо пет града и осем грандиозни стадиона, като 7 от тях са изградени в последните 3 години. Стадион „Лусаил” ще приеме финала.

36 съдии ще се грижат за спазването на правилата, а за пръв път жени ще ръководят срещи на Световно първенство. Дамите ще бъдат шест, като три от тях ще бъдат главни рефери, а останалите три - асистенти. Очаква се мондиалът да бъде посетен от повече от два милиона привърженици.

Церемонията по Откриването на Световното първенство започва в 17 часа българско време, а първият мач между домакина Катар и Еквадор е час по-късно. Кой ще бъде новият световен шампион ще разберем на 18 декември.

Още особености за първенството

Докато Европа чака първия сняг, Катар се готви да открие Световното. При 32 градуса по Целзий - температура, далеч по приятна за футбол от летните 50 градуса. Затова и за първи път в историята форумът се провежда през ноември.

За да може футболистите да участват в мондиала, всички първенства, включително и Шампионската лига, са „на трупчета”.

Официалното откриване на ФИФА Световно първенство по футбол Катар 2022 на живо в каналите на Нова Броудкастинг Груп

Колкото до феновете - гей общността сериозно се притеснява от ексцесии по време на Световното, защото хомосексуализмът в мюсюлманската държава официално е забранен.

„Всеки е добре дошъл на този турнир, без значение от произхода, религията, пола, сексуалната ориентация или националността”, каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

„Мога да ви кажа, че аз не съм добре дошъл в Катар. Там не можех да бъда себе си, затова трябваше да се махна”, коментира жителят на Катар д-р Нас Мохамед.

Катар отнесе сериозни критики за човешката цена на мондиала. Според Guardian 6500 мигранти са загинали, докато строят стадионите и инфраструктурата за Световното. Официалните власти в Доха твърдят, че смъртните случаи са едва 37. Световни звезди като Шакира и Дуа Липа отказаха да участват в откриването.

„Мисля, че има двоен стандарт – критикуваме ги за човешките права, но нямаме проблем да купуваме газ от тях”, е мнението на фена от Германия Михаел.

„Темата на NOVA”: Катар – отвъд скандалите и футболните страсти

„Не е лошо да има бойкот, но това е трябвало да се случи преди 12 години. Някоя нация или федерация трябваше да каже: „Отказваме да участваме на Световното”. Да обявиш бойкот сега смятам, че е доста глупаво”, посочи Йенс.

Недоволство имаше и сред феновете за достъпа до алкохол. Два дни преди старта на първенството организаторите въведоха сериозни рестрикции за зоните, в които може да се пие. 

„Живеем на една планета, но имаме различни култури. Всеки е добре дошъл, но трябва да уважава културата ни”, апелира емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани.

Ако искат да вдигат наздравици, феновете могат да го правят на строго ограничени за това места. И срещу 25 лева за чаша бира.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.