Културните и религиозни особености на страната се оказват предизвикателство за феновете

Мондиал без аналог. В неделя предстои официалното откриване на 22-ото издание на ФИФА Световното първенство по футбол. В следващия месец целият свят ще прикове поглед към Катар. Причината – престижният футболен форум за първи път се провежда в арабския свят и по това време на годината. Тази събота в „Темата на NOVA” репортерите Валерия Видева, Илия Атанасов и Петър Иванов представят Катар отвъд футболните страсти. Зрителите могат да проследят двубои от най-важното събитие в света на футбола в каналите на Нова Броудкастинг Груп, а спортните журналисти са част от екипа, който ще отразява състезанието от държавата домакин.

Изборът Катар да приеме най-големия футболен форум предизвика непрестанни спорове в последните 12 години. Културните и религиозни особености на страната се оказват предизвикателство за футболните фенове. Правозащитни организации пък отправят призиви към Катар относно условията, в които работят трудови имигранти там. Десетки хиляди от тях са били заети в строежа на спортните съоръжения. Заради климатичните особености, богатата пустинна държава изгражда невиждани досега стадиони. Един от тях влиза в историята като първата временна конструкция за подобно първенство, построена от корабни контейнери.

С милиарди, вложени в инфраструктура, и осем невиждани досега стадиона, Катар вече е готов да посрещне милиони фенове. „Ако днес говорим за газодоларите на Катар и несметните богатства на тази малка държава, то тя в миналото е била известна като една бедна държава, най-вече с ловците си на бисери”, обясни доц. Галина Евстатиева от СУ „Св. Климент Охридски”.

„Приветстваме всички, но също така очакваме и искаме хората да уважават нашата култура. Братя и сестри, Катар се сблъска с безпрецедентна критика, каквато никоя друга страна домакин не е получавала”, каза емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани.

Настойчивите съмнения за корупция при избора, залегнали дори в официален доклад, си останаха устойчив сюжет от пейзажа. Също, както пламенните критики на Запада на тема спазване на човешките права и условия на труд.

Освен че първенството за първи път се провежда през ноември и декември, то ще бъде уникално в още едно отношение – състезанието ще бъде последното във формат с 32 отбора. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.