Темата коментира Явор Колев, експерт по сигурност и бивш шеф на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП

Шестима от 13-те задържани за разпространение на детска порнография у нас са с мярка „задържане под стража”. Какви санкции предвижда законът у нас за подобни деяния и как да предпазим децата си - темата в „Здравей, България” коментира експертът по сигурност и бивш шеф на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев.

Мащабна акция срещу педофилията, сред арестуваните - от пилот до общ работник (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той е категоричен, че престъплението е тежко и не бива да се подценява, въпреки че видеоклиповете не са направени от конкретните заподозрени. Максималната санкция за притежаване и разпространение на материали с детска порнография у нас е лишаване от свобода за до шест години, коментира експертът.

6 от общо 13-те задържани за разпространение на детско порно, остават в ареста

„За да се произведе един такъв материал – клип или снимка, участва дете. Това не е художествен филм с артисти. Това е филм, в който участва дете, в много случаи - и пеленачета дори. Това, което им се причинява, са тежки физически и психически проблеми, които остават за цял живот”, каза още Колев.

Бившият шеф на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП обясни, че проблемът със сексуалното изнудване на деца в интернет у нас също не е за подценяване. По думите на Явор Колев присъдите за подобен тип престъпления у нас често са неефективни. Той даде пример с осъден преди години за насилие над дете, който впоследствие отворил свой парти център, където организирал забавления именно за деца.

Експертът по сигурност подчерта, че превенцията е много важна и родителите трябва да говорят с децата си за проблема. Колев каза още, че 95% от педофилите са мъже, обикновено със среден до висок обществен статус. „Съседите им никога не биха предположили, че това са сексуални насилници”, допълни той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.