Регионалният министър увери, че пунктът и магистралата ще бъдат свързани “съвсем скоро”

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков посетиха ГКПП „Калотина“. 

“Дойдохме, за да видим трасето на АМ “Европа”, начинът на свързвне с пункта и как да се оптимизира дейността му”, каза Демерджиев. 

“Магистрала “Европа” представлява много проблеми и малко строителство. Ние започваме да решаваме всички проблеми. Има напредък в последния лот. Може би ще го пуснем на етапи, за да облекчим движението”, обясни регионалният министър Иван Шишков.

Регионалното министерство е възложило проектиране на магистралата от Русе към Маказа

Нужно е да се направи разширяване на един участък от 150 метра между пункта и магистралата, който обаче е извън проекта. “Имаме да одобряваме един устройствен план с кмета на Драгоман. Ще бъде решен този проблем. Ще направим, така че пунктът да се свърже с магистралата, а не с двулентов път”, каза още той. 

Като друг проблем Шишков изтъкна лот три от магистралата - участъкът между София и Сливница. За него има одобрен подробен усторойствен план, но строежът там няма да започне в следващите три месеца.

"Надяваме се до Нова година част от отсечката между ГКПП „Калотина“ и Драгоман да бъде пусната, макар и с временна организация на движението. Каквото е възможно от щетите по отношение на проектиране и забавяне, ще бъде коригирано в рамките на закона", информира той.

И още - има две места, предвидени за паркинги за престой на тежкотоварните камиони, за да не се натоварва пунктът. Но и за тях за нужни разширения на магистралата. “За да се реши проблемът и безпроблемно да функционира пунктът, паркирането е изключително важен въпрос. Набелязали сме стъпки за неговото пълно решаване”, категоричен бе Демерджиев.

А Шишков увери, че пунктът и магистралата ще бъдат свързани “съвсем скоро” - до месец.  

“Строителството на втория етап на пункта също започна”, допълни Демерджиев. “Целта е, след като се завърши магистралата, тя да се свърже с пункт с по-голям капацитет. На пунктовете се правят първите впечатления. Идеята е те да придобият вид, от който да не се срамуваме”, каза още вътрешният министър.

“Подобряваме и функцията, и естетиката на пункта”, заяви от своя страна Иван Шишков. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.