В интерактивния център учим лесно и достъпно, чрез забавление и откривателство

Репортерът на NOVA Деси Жаблянова разкрива специално за „На кафе“ принципа за левитацията, на пълното изгаряне и ще ни покаже купола на Марс.

„Techno Magic Land е интерактивен център за науки и технологии, който се намира на територия на София Тек Парк. Центърът е създаден за деца от 7 до 14 години, но също така и за родители и учители. Имаме страхотни ученически програми и експерименти. Раазполагаме с техника за 3D принтиране, чрез която създаваме различни интересни неща. Принтираме медицински макети или движещи се такива. Може да се разгледа устройството на компютъра. Може да не се занимаваме с хардуер, но е полезно да си поправим нещо у дома“, разказва Алексей Потебня.

„Учене чрез правене и игра, са доказано най-добрите подходи, чрез които се учим.  От малки се учим като експериментираме. Чрез елементарни експерименти с метален диск и магнит можем да покажем как тръгват и спират високоскоростните влакове. Опитваме се да покажем науката по лесен, достъпен и разбираем начин.“

„Независимо от напредъка, човечеството продължава да се сблъсква с големи проблеми. Ще покажем модела на вероятно първата къща, която ще бъде построена на Марс. Построена е от фигури, които лесно могат да бъдат разглобени, превозени и сглобени, за да създадат там тази конструкция. Ние сме част от неформалното образование към NASA и отделно сме част от европейската мрежа на научните центрове и музеи. Имаме 50 експеримента в експозицията. Навсякъде получаваме точки и всяка точка ни дава възможност да спечелим гривна търсач на откривател-магьосник“, споделя Потебня.

Всеки един ученически клас може да дойде в центъра и да извърши експериментите, които няма възможност да направи в училището си. В допълнение екипът е заснел над 200 часа видео с опитите си и това видео е подарено на Министерството на образуванието. Всеки един учител може да го свали и да го използва в часовете си.

Повече експерименти, чрез които всеки може да се докосне до науката, гледайте във видеото на „На кафе“.