Очаква се темата да се обсъжда отново през декември

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие по предложенията на Европейската комисия за ограничаване на цената на природния газ и поставянето на така наречения таван. Преди седмица Комисията представи своята идея за „спирачка” на цената при достигането на 275 евро за мегаватчас.

Специалната среща на министрите в четвъртък обаче завърши без резултат. Около 15 държави членки на блока или повече от половината искат някаква форма на ценови таван. Нидерландия и Германия пък са скептични относно подобна идея и засега стопират процеса.

ЕС обсъжда таван на цената на петрола

Очаква се министрите да се срещнат отново през декември, за да продължат обсъждането на темата. Възможно е стойността на тавана да бъде намалена, както вече поиска Гърция.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова вече разкритикува предложението за ограничаване цената на газа. Тя заяви, че и при газа, и при петрола налагането на тавани ще наруши търговската система и веригите на доставки. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.