Страната се надява, че безпилотните превозни средства ще станат експортен хит

Автомобилите без водачи изглежда са в бързата лента в Китай. Страната се надява, че безпилотните превозни средства ще станат експортен хит – не само в чужбина, но и в самия Китай. Трескаво се пишат закони за използването на самоуправляващи се коли.

Култовият „Трабант” получава нов електрически живот (ВИДЕО)

Китай вече забрани колекционирането на Tesla в някои региони. Това дава на местните производители конкурентно предимство на най-големия автомобилен пазар в света.

„Китайските производители на автомобили са много добри в интегрирането. Те работят добре с други доставчици на услуги. Тъй като искат да продават автомобили, те казват: „Можете да инсталирате вашата система в моята кола”, обясни анализаторът Иван Лам.

Под въпрос обаче е дали чуждестранните компании могат да се наложат в Китай. Експерти считат, че всичко е свързано с демонстриране на национална сила: „Икономическите цели не са приоритет. По-скоро става дума за национална сигурност и надмощие. Това е състезание на велики световни сили. Тази политика не цели насърчаване на пазара на автономни превозни средства”, каза Михаел Фрик.

Mercedes-AMG C43 - впечатляваща производителност и технология от Формула 1 (ВИДЕО)

Ту Ле е добре запознат с китайската автомобилна индустрия и съветва местните производители.Той казва, че китайските компании искат да запознаят потребителите със самоуправляващите се автомобили, като първо им предложат услуги за превозване като Uber.

Ле обяснява, че в Китай има много пешеходци, превозни средства за доставки и мотоциклети, пресичащи пътя, без да спазват правилата за движение. Затова, смята той, възможността за поръчване на такси без шофьор в страната все още е далеч.

С въвеждането на автономните автомобили, политическата борба за технологично надмощие скоро може да се измести на улицата.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.