В замяна на това работещите биват компенсирани с бонуси и помощи

В Европа все повече работодатели насърчават дистанционната работа, за да пестят енергия. Високите разходи за електричество и отопление принуждават мениджъри на фирми да молят служителите си да останат да работят от дома, което не винаги радва хората. В замяна на това работещите биват компенсирани с бонуси и помощи. 

Над 60 % от европейците определят себе си като щастливи хора. Най-доволни от живота си са жителите на северно европейските страни, французите са по средата в тази класация, а българите и латвийците се очертават като най-недоволните нации в Европа.

А личното щастие често е свързано с работата и доходите, които получаваме - не случайно хората на високи позиции са по- удовлетворени от обикновените служители.

Какво представлява дигиталният бърнаут

В тази връзка, в Европа все повече фирми позволяват на служителите си да работят от домовете си като ги компенсират по различни начини за разходите, като електричество и интернет.

Работа от офиса или от дома? Ако в началото на COVID-кризата дистанционната работа беше по – скоро екстравагантно решение да се трудим, то с днешна дата все повече работодатели стимулират служителите си да работят от вкъщи. 

Във Франция, не само държавни, но и частни предприятия прилагат мярката, като стимулират работещите с бонуси и финансови помощи. 

Заради цените на тока и газа: Хоумофисът в Италия се превърна в лукс

“От началото на годината получавам минимално възнаграждение за това, че работя от вкъщи. Моят работодател реши да подкрепи инициативата на френската държава, която се състои в това хората, които работят от вкъщи да получават минимално възнаграждане във връзка с това, че използват електроенергия, интернет и ред други консумативи вкъщи” казва Ирина Цочев, която е служител във френска банка. 

От началото на годината, регламентирано с договор, цената работи три дни от вкъщи и два от своя офиса.  

Ирина жена пътува между Ница и Париж, където се намира централата на нейната банка, а за да стимулира работата й от вкъщи, работодателят поема и част от транспортните й разходи.  

ЕС с план: По-малко шофиране и работа от вкъщи три дни в седмицата

На много места в Европа петък и понеделник се очертават като предпочитани дни за дистанционна работа, като вратите на офисите остават затворени. Работата от дома пести не само ток и битови сметки за работодателя, но и облекчава значително пътния трафик.

Във Франция особено щедър е националният въздушен превозвач,  които стимулират с по 4 евро на ден всеки свой служител, който работи от разстояние минимум три дни седмично. 

Не само Франция, но и съседна Италия пести от сметките на работното място. В Милано, кметът на града задължи над 2000 общински служители да се трудят петъците от вкъщи.

Между 50 паунда и 130 паунда на месец пък ще получават избралите да работят от дома.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.