Психолог обясни последиците от него

Докато си стояхме у дома, бяхме постоянно на линия. Бързо се свиква с удобството – да се свържеш с когото поискаш, когато поискаш. Отговор на момента, реакция на мига. Тези нереалистични очаквания за общуването доведоха до повишени нива на тревога. Как да избегнем дигиталния бърнаут в „Социална мрежа” коментира психоложката Виктория Дякова.  

Според специалиста дигиталният бърнаут се появява по време на пандемията от COVID-19. „Когато си бяхме вкъщи, когато не правихме разлика между това коя е работната среда и коя е средата с близките ни хора, където трябва да си почиваме. Границите се размиха”, обясни Дякова.

Дигиталният бърнаут води и до объркване на приоритетите. „Вкъщи ли съм, на работа ли съм, да си гледам детето ли ми е приоритет, или да гледам другите си задължения. И сега ни е по-трудно да разберем кои са важните за нас неща”, каза още психоложката.

Тя уточни, че когато си задаваме няколко задачи, мозъкът не може да разбере коя е най-важна, докато не му кажем ние. Така всичко става спешно. „Целият организъм започва да работи много бързо. Получава се сърцебиене. Вдига се артериалното налягане, защото ние се чувстваме в опасност”, предупреди Дякова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.