21-годишният български студент бе намушкан с нож

Вече 20 дни английската полиция не може да установи какви са причините за жестокото убийство на Габриел Стоянов в Лондон. 21-годишният български студент бе намушкан с нож и още в първите дни след престъплението бяха арестувани трима ученици, но продължават да се търсят свидетели. Кореспондентът ни Павлина Трифонова разговаря с майката на Габриел за причините за трагедията.

Габриел пристига с майка си Марияна в Лондон през 2014 г. Преди няколко месеца е приет за студент.

“Да, той беше основната причина да дойдем. Исках да има много по-добро бъдеще. Да получи по-добро образование, но в края на краищата не можа да доживее до това”, разказва през сълзи майката на загиналото момче. 

Британската полиция издирва и 16-годишен за убийството на българския студент

На 4-и ноември Габриел и негов приятел се прибират към къщи с автобус, в който се качват и тримата ученици, арестувани за убийството му. Според полицията петимата са прекарали около 5 минути заедно в автобуса. Габриел и приятелят му слизат, а тримата нападатели продължават да се возят още две спирки, след което се връщат при тях.

“Имало е скарване в автобуса с тези момчета, които са абсолютно непознати и се е стигнало до това”, обясни майката. 

Все още разследването не може да отговори на въпроса какви са причините за нападението. Търсят свидетели, пътували във фаталния автобус. Габриел е бил запален фен на футболния отбор „Арсенал“, но това според майка му няма връзка.

Четирима задържани за убийството на българския студент в Лондон

“Това са случайни хора. Няма абсолютно никаква връзка. Те са абсолютно непознати. Това са тези модни вълни напоследък. Вместо да се бият и да си решават проблемите с юмруци, както преди нашите момчета правеха, в момента се вадят ножове и се убиват. Не знам. Това е страшно! Страшно е за обществото, защото всеки ден се случват тези неща”, казва още Марияна. 

Годишно във Великобритания се извършват над 40 хиляди престъпления с остри предмети. Медиите ги наричат кървава баня, която се дължи на по-малкото пари за интеграция на отпадащите от училище тийнейджъри и за патрулиращи полицаи. Убийството на Габриел стана повод за поредното обсъждане на въпроса в британския парламент. На лобното място на сина си Марияна се запознава с жена, която също е загубила близък при атака с нож.

Приятелите на Габриел в Англия организираха кампания в интернет за събиране на средства за неговото погребение, по която вече има дарени над 8000 паунда.

"Ще бъде кремиран тук. Погребението ще бъде тук. С половината от тленните му останки ще се засади дърво до любимото му място в Лондон, а с другата половина ще направим малко изпращане в България. И там ще засадя дърво също. Той ще има свое място и в България, и в Лондон”, каза още майката.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.